Разлика помеѓу преработките на „Обврзница“

Додадени 902 бајти ,  пред 4 години
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
* ''Добивка до достасувањето'' (yield to maturity), т.е. добивка која се остварува во моментот на купувањето на обврзниците до времето на нивно доспевање, односно претставува разлика меѓу куповната цена на обврзниците и номиналната вредност, којашто се исплатува до достасувањето.
* ''Вкупна добивка'' (total return), која се пресметува врз основа на главнината, номиналната каматна стапка и камата на каматата (сложена камата). Претпоставка за оваа добивка е реинвестирање на каматата со што инвеститорите ќе заработат камата на каматата, која значително ќе ја зголеми нивната добивка.<ref>''Прирачник за подготвување и полагање на стручен испит за вршење работи со хартии од вредност'', Комисија за хартии од вредност, Скопје, 2008, стр. 389.</ref>
 
Во одредени случаи, кога [[инфлација]]та е близу до нула или негативна, обврзниците може да носат дури и негативна [[каматна стапка]]. На пример, во [[јуни]] [[2016]] година, [[Германија]] за првпат во својата историја издала десетгодишна државна обврзница со негативна каматна стапка, а претходно таков преседан се случил уште со државните обврзници на [[Јапонија]] и на [[Швајцарија]].<ref>„Германија почна да наплаќа кога позајмува пари“, ''Економија и бизнис'', година 18, број 217/218, јули/август 2016, стр. 72.</ref>
 
==Наводи==