Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

нема опис на уредувањето
| data23 = 46,5 милијарди г.
}}
 
 
 
'''Брзина на светлината''' — обично се бележи со латинично '''c'''<ref>
 
По векови сé попрецизни мерења, во 1975 година брзината на светлината се сметала за 299 792 458 m/s, со грешки на 4 дела од милијарда. Во 1983 година [[Меѓународен систем на мерни единици|SI]] го предефинирал [[метар]]от како растојание кое светлината го поминува во вакуум за <sup>1</sup>/<sub>299 792 458</sub> од [[секунда]]. Дефиницијата за метарот ја утврдила бројната вредност на брзината на светлината во вакуум {{math|''c''}} во метри во секунда.<ref name=BIPM_SI_units>{{SIbrochure|page=112}}</ref>
 
{{TOC limit}}
 
 
{{Релативност}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
{{добра статија}}
 
[[Категорија:Физички величини]]