Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

поправка на правопис
(поправка на правопис)
[[Податотека:Wiens law.svg|thumb|Интензитетот на топлинска емисија на апсолутно црно тело како функција на брановата должина за разни апсолутни температури. БиновиотВиновиот закон не е очигледен на сликата, бидејќи вкупната емисија вклучува и геометриски фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> кој ги брои видовите на брановата должина ''λ'', и втор фактор од 1/''λ''<sup>2</sup> за да ги претвори интензитетите по единица фреквенција во интензитети по единица бранова должина |right|300px]]
 
'''Винов закон за поместувањето''' — закон според кој одредувањето на [[брановата должина]] на [[Топлинско зрачење|топлинското зрачење]] на едно [[апсолутно црно тело]] при било која било [[температура]] го има, во основа, истатиотистиот облик како и при која било друга температура, но истата се поместува вдесно на [[графикграфикон]]от. [[Зрачење на апсолутно црно тело|Зрачењето на апсолутно црно тело]] може да се претпостави дека е еднакво на она во Виновиот закон за високи [[фреквенции]].
 
Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:
<math>\lambda_\max = \frac{b}{T}</math>
 
каде што <math>\lambda_\max</math> е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, <math>b = 2.,898 \times 10^{-3} \ m \cdot K</math> е Виновата константа, додека <math>T</math> е температурата на телото кое зрачи.<ref>Физика за III година (на реформираното гимназиско образование), АНДОНОВСКА, д-р Невенка и др., Порсветно Дело АД, 2003, Скопје</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Статистичка механика]]
[[Категорија:Оптика]]