Габа: Разлика помеѓу преработките

Додадени 107 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
'''Габа''' — [[Еукариота|еукариотски]] [[организам]] што ја дигестира [[Храна|храната]] екстерно и ги апсорбира хранливите [[Молекула|молекули]] во нејзините [[Клетка|клетки]]. Габите се многу значајни економски: [[квасец]]от е одговорен за ферментацијата на [[Пиво|пивото]] и [[Леб|лебот]] и фармите со [[Печурка|печурки]] се голема индустрија во некои земји. Габите се основни [[Разградувач|разградувачи]] на мртвите растенија и живата материја во многу [[екосистем]]и, и вообичаено можат да се видат во стар леб како [[мувла]]. Но, комплексната биологија на габите се проширува многу повеќе од ова вообичаено знаење за нив.
[[File:Габи Вргањ.jpg|thumb|мини|лево|Габи печурки од видот Вргањ]]
 
Габите се неподвижно прицврстени за земјата и без [[хлорофил]]. Тие се сувоземни форми, иако нивниот развој бара влага. Само најпримитивните од нив живеат во вода. Најголема група претставуваат почвените габи. Други се [[паразит]]и на [[Животно|животните]] или [[Растение|растенијата]]. Трети се наоѓаат на органски отпадоци, производи, [[стакло]], [[дрвесина]]. Воопшто нема материја, над која не би можеле да се развијат габи при присуство на топлина и влага. Телото им е изградено од нишки (хифи). Севкупноста од хифи се определува како мицелиум. Кај пониските [[организам|организми]] мицелиумот е [[Протиста|едноклеточен]]. Кај едни форми [[клетка|клетките]] имаат сферична форма, со едно [[клеточно јадро]] (квасни габи), а кај други мицелиумот има типичен вид - клетката е силно разгранета и повеќејадрена ([[мувла]]). Кај вишите габи мицелиумот е повеќеклеточен и клетките се двојадрени.