Изотоп: Разлика помеѓу преработките

Додадени 749 бајти ,  пред 6 години
сНема опис на уредувањето
{{Нуклеарна физика}}
'''Изотопи''' се облици на [[хемиски елемент]] чии атоми имаат ист [[атомски број]], ''Z'', но различни [[атомска маса|атомски маси]], ''A''.Терминот Зборот ''изотоп'' потекнува од грчките зборови - ISO (ἴσος "рамноправни") и топос (τόπος "место"), што значи ''на "исто место''"; Така, доаѓазначењето одна фактотимето изотоп е дека ситеразлични изотопи на еден елемент имаат  иста позиција во периодниот систем. Бројот на протони во атомското јадро се сместенинарекува атомски број и е еднаков на истотобројот местона електрони во [[периоденнеутралниот систем|периодниот(не-јонизиран) систем]]атом. Секоj атомски број идентификува специфичен елемент, но не изотопот; атомите на дадени елемент може да имаaт широк спектар во својот број на неутрони. Бројот на нуклеони (протони и неутрони) во јадрото е атомската маса на атомот, и секој изотоп има различна атомска маса.
 
На пример, јаглерод-12, јаглерод-13 и на јаглерод-14 се три изотопи на елементот јаглерод со атомски маси 12, 13 и 14. Атомскиoт број на јаглеродot е 6, што значи дека секој јаглероден атом има 6 протони, така што бројот на неутрони од овие изотопи се 6, 7 и 8, соодветно. ''A''.[[Категорија:Изотопи| ]]
''Атомскиот број'' се однесува на бројот на [[протон]]и во атомот. Одовде, изотопи на одреден елемент имаат ист број на протони. Разликата во атомските маси произлегува од разликата во бројот на [[неутрон]]и во [[атомско јадро|атомското јадро]].
 
== Поврзано ==
[[Природна застапеност на изотопите]]
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Изотопи| ]]
[[Категорија:Хемија]]
1

уредување