Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
#[[брзина на светлината|брзината на светлината]] во [[вакуум]] е иста за сите набљудувачи, без разлика од релативното движење или движењето на [[светлина|светлинскиот]] извор.
 
Добиената теорија се справува подобро со опитите отколку класичната механика, на пример во [[Мајкелсон-Морлиев опитобид|Мајкелсон–Морлиевиот опитобид]] кој го потврдува вториот постулат, но има и многу неочекувани последици. Некои од нив се:
*[[Релативност на едновременоста]]: два настани, едновремени за еден научник, можеби не се едновремени за другиот набљудувач ако двајцата се во релативно движење.
*[[Временско стеснување]]: Подвижни [[часовник|часовници]] е забележано дека работат поспоро отколку часовниците кои се „неподвижни“.