YouTube: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information
сНема опис на уредувањето
Ред 1:
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
 
{{Инфокутија за компанија
| company_name = Youtube Јутјуб<br /> ЈутјубYoutube
| company_logo = [[Податотека:YouTube logo.svg|150px]]
| company_type = Компанија со ограничена одговорност
| genre =
| foundation = Февруари,февруари 2005
| founder = Стив Чен<br />Чед Хрли<br />Џод Карим
| location = Сан Бруно, [[Калифорнија]], [[САД]]
Ред 21 ⟶ 19:
| divisions =
| subsid =
| owner = [[GoogleГугл]]
| company_slogan =
| homepage = [http://www.youtube.com/ YouTube.com]
}}
 
'''''YouTube''Јутјуб''' (''ЈутјубYouTube'', разговорно: „Цевката“) — популарно [[мрежно место]] за размена на видео материјали каде што корисниците можат да поставуваат, гледаат, коментираат и оценуваат видеа од различен тип. За да се постави видео содржина потребна е регистрација, додека за гледање не е (освен во случаите кога материјалот е забранет за помлади од 18 години). Спрема правилата на користење корисниците можат да поставуваат свои изработки или изработки за кои ги имаат допуштено авторските права од корисникот, а забрането е поставување на порнографски материјал, насилство, содржина кој подржува криминал и слично. YouTubeЈутјуб го задржува правото на користење, преработување и бришење на поставениот материјал.
 
== Основање на YouTubeЈутјуб ==
 
Темелите на денешниот YouTubeЈутјуб се поставени од страна на Чед Хрли, Стив Чен и Џод Карим, поранешни работници на во фирмата [[PayPal]]. Доменот „YouTube.com“ е активиран на 15 [[февруари]], [[2005]] година, а во текот на следните месеци страната се повеќе и повеќе се развива. Во [[мај]] [[2005]] страната и е понудена на преглед на јавноста, а 6 месеци подоцна и официјално почнува со работа. YouTubeЈутјуб е започнат со приватни средства, а инвеститорската фирма ''„Sequoia Capital“'' во [[ноември]], [[2005]] уложува 3,5 милиони [[долар]]и, за потоа во [[април]], [[2006]] да уложи дополнителни 8 милиони [[долар]]и. На 9 [[октомври]] [[2006]] год. најавено е дека компанијата ќе ја превземе [[Google]] за 1, 65 милијарди долари. Договорот е потпишан на 13 [[ноември]], а во него стои дека YouTubeЈутјуб ги задржува своите 67 работници и продолжува да работи независно од [[Google]].
 
Спрема статистичките истражувања од [[јуни]], [[2006]] година на YouTubeЈутјуб дневно се прегледуваат по 100 милиони видеа, а во тек на 24 часа просечно се поставуваат по 65 000 нови видеа. Спрема истражувачките фирми ''Nielsen/NetRatings'' страницата ја посетуваат скоро 20 милиони корисници месечно од кои 44% жени и 56% мажи, на возраст од 12 до 17 години.
 
== Репродукција==
 
За да се гледа видео од YoutubeЈутјуб на компјутер, потребно е на пребарувачот да биде инсталиран сет од програмски компоненти на Adobe Flash Player. Сетот од програмски компоненти на Adobe Flash Player-от е еден од најчесто употребуваните програми кој е инсталиран на компјутерите и служи за гледање на 75 % од видео материјалите на [[семрежје]]то.
Во јануари 2010 година, YoutubeЈутјуб активираше експериментална верзија на сајтот која користи вградени мултимедијални карактеристики на веб пребарувачите кои го поддржуваат стандардот HTML5. Ова овозможува гледање на видео материјали без инсталиран Adobe Flash Player или било кој друг програм. Сајтот YoutubeЈутјуб има страница која овозможува пребарувачите кои го поддржуваат овој стандард да можат да го изберат HTML5 пребарувањето. Видео клиповите можат да се гледаат само на пребарувачи кои ги користат H.264 или WebM форматот и притоа не се достапни сите видео клипови на сајтот.
 
== Прикачување и споделување на видео материјали==
Ред 128 ⟶ 126:
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:YouTubeЈутјуб| ]]
[[Категорија:Видеовдомување]]
[[Категорија:Американски семрежни претпријатија]]
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/YouTube