Асцидии: Разлика помеѓу преработките

Додадени 42 бајти ,  пред 7 години
embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
Кај колонијалните форми, плаштот формира т.н. ''заеднички плашт'', маса во која целосно или делумно се всадени единките од колонијата означени како зооиди. Општиот план на градба кај зооидите е ист како и кај солитарните асцидии, но можат да се разликуваат некои мали детали. Телото може да е поделено на два (торакс и абдомен) или три (торакс, абдомен и постабдомен) региони. Жабрените сифони на сите зооиди во колонијата се отвора директно во надворешната средина, но атријалните најчесто се отвораат во клоакалната празнина која се наоѓа во заедничкиот плашт. Колонијата може да содржи една или неколку изолирани клоакални празнини од кои секоја се отвора во надворешноста преку еден или неколку отвори. Зооидите поврзани со една клоакална празнина формираат систем.
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Плаштари]]