Разлика помеѓу преработките на „Свети Кирил и Методиј“

с
Отстрането уредувањето на 108.5.126.229 (разговор), вратено на последната верзија на Buli
(Откажано уредувањето 3347073 на уредникот Buli (разговор) повреда WP:RS, WP:V.)
с (Отстрането уредувањето на 108.5.126.229 (разговор), вратено на последната верзија на Buli)
|birth_date=827 и 826
|death_date={{death date|0869|2|14|df=y}} и {{death date|0885|4|6|df=y}}
|feast_day=[[14 февруари]] (денешен римокатолички календар); [[5 јули]] (римокатолички календар 1880-1886); [[7 јули]] (римокатолички календар 1887-1969)<br />[[11 мај]]<ref>[Во XXI век овој датум во [[јулијански календар|јулијанскиот календар]] соодветствува со [[24 мај]] во [[грегоријански календар|грегоријанскиот]]</ref> ([[Православие|Источна православна црква]])<br />[[5 јули]] ([[Чешка Република]] и [[Словачка]])
|venerated_in=[[Римокатоличка црква]]<br />[[Православие|Источна православна црква]]<br />[[Англиканска заедница]]<br />[[Лутеранска црква]]|image=Cyril Methodius25K.jpg
|imagesize=150px
}}
 
'''Свети Кирил и Методиј''' ([[старословенски јазик|старословенски]]: {{Script|Cyrs|Кѷриллъ и Меѳодїи}}) — византиско Грци браќа родени во [[Солун]] во {{римски|9}} век<ref>''Columbia Encyclopedia'', Sixth Edition. 2001-05, s.v. "Cyril and Methodius, Saints"; ''Encyclopedia Britannica'', Encyclopedia Britannica Incorporated, Warren E. Preece - 1972, p. 846, s.v., "Cyril and Methodius, Saints" and "Eastern Orthodoxy, Missions Ancientancient and Modernmodern"; ''Encyclopedia of World Cultures'', David H. Levinson, 1991, p. 239, s.v., "Social Science"; Eric M. Meyers, ''The Oxford Encyclopedia of Archaeology in the Near East'', p. 151, 1997; Lunt, ''Slavic Review'', June, 1964, p. 216; Roman Jakobson, ''Crucial Problemsproblems of Cyrillo-Methodian Studies''; Leonid Ivan Strakhovsky, ''A Handbook of Slavic Studies'', p. 98; V. Bogdanovich , ''History of the Ancientancient Serbian Literatureliterature'', Belgrade, 1980, p. 119.</ref><ref>The Columbia Encyclopaedia, Sixth Edition. 2001-05, Online Edition,O.Ed. Saints Cyril and Methodius "Cyril and Methodius, Saints) 869 and 884, respectively, "Greek“Greek missionaries, brothers, called Apostles to the Slavs and fathers of Slavonic literature."</ref><ref>Hastings, Adrian (1997). ''The Construction of Nationhood: Ethnicity, Religion, and Nationalism''. Cambridge: Cambridge University Press. p. 126: "the activity of the brothers Constantine (later renamed Cyril) and Methodius, aristocratic Greek priests who were sent from Constantinople."</ref><ref>Cizevskij, Dmitrij; Zenkovsky, Serge A.; Porter, Richard E. (1971). ''Comparative History of Slavic Literatures''. Vanderbilt University Press. p. vi: "Two Greek brothers from Salonika, Constantine who later became a monk and took the name Cyril and Methodius."</ref><ref name=BritGlago>Encyclopedia Britannica, ''Најраспространетите азбуки на светот, кирилицата и глаголицата'', 2008, O. Ed. "Раните словенски азбуки, кирилицата и глаголицата, биле измислени од Св. Кирил, или Константин (околу 827–869), и Свети Методиј (околу 825–884). Овие луѓе биле Грци од Солун кои станале апостоли на јужните Словени, кои ги преобразиле во христијани." </ref><ref name="Egregiae Virtutis">{{цитирана веб страница | title =Egregiae Virtutis | url=http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/apost_letters/documents/hf_jp-ii_apl_31121980_egregiae-virtutis_lt.html | accessdate = 2009-04-26}} [[Апостолско писмо]] од папата [[Јован Павле II]], 31 декември, 1980 {{la icon}}</ref>, кои станале [[мисионери]] на [[христијанството]] помеѓу [[Словени]]те од [[Голема Моравија]] и [[Панонија]]. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата ''Апостоли на Словените''. Тие се заслужни за изумување на [[глаголица]]та, првата азбука искористена да се препише [[старословенски]]от јазик.<ref>Liturgy of the Hours, Volume III, 14 февруари.</ref> По нивната смрт, нивните ученици ја продолжуваат нивната работа и дејност помеѓу Словените. Двајцата браќа се почитувани во [[Источната православна црква]] како [[светец|светци]] со титулата ''Еднакви со Апостолите''. Во 1880, [[Папа Лав XIII|Папата Лав XIII]] ја вовел нивната слава во календарот на [[Римокатоличката црква]]. Во 1980, [[Јован Павле Втори]] ги прогласил за созаштитници на [[Европа]], заедно со [[Бенедикт Нурсијски]].<ref name="Egregiae Virtutis"/>
 
== Биографија ==
'''[[Св. Кирил Солунски|Св. Кирил]] и [[Св. Методиј Солунски]]''' се родени браќа од [[Солун]], од угледно и богато [[Византија|византиско Грци]] семејство, татко Лав и мајка Марија. Постариот брат, [[Св. Методиј Солунски|Методиј]], како офицер помина десет години меѓу [[Македонски Словени|македонските Словени]]. Потоа се оддалечи на гората [[Олимп]] и се предаде на монашки подвиг. Овде подоцна му се придружи и Кирил ([[Константин Филозоф]]). '''Кирил и Методиј''', познати како [[солун]]ските браќа просветители, имаат голема улога во [[Словени|словенската]] историја. Нивното дело ги описмени словенските народи.
[[Податотека:Kiril and Metodij - Skopje.JPG|thumb|left|175px|Споменик на Св. Кирил и Методиј близу [[Камен мост (Скопје)|Камениот мост]] во [[Скопје]]]]
Во почетокот на [[9 век|IX век]] била веќе подготвена солидна основа за поширока и поорганизирана мисионерска активност во Западна [[Бугарија]]. Во тоа време [[Византија|Византиската Империја]] доживува нов расцут на културен план, па овој бран ги заплиснува и градовите што биле оддалечени од [[Цариград]], посебно Солун. Во првите децении на IX век во Солун живее и семејството на висок службеник на царската власт, помошник на византискиот стратег на Солун и солунската област. Тоа бил Лав со својата сопруга Марија. Нивната народност е нејасна. Семејството имало повеќе деца, но се спомнуваат само имињата на најстариот - Методиј и најмалиот Константин. Дури не се спомнува и световното име на Методиј, кој ова го добил при замонашувањето.