Разлика помеѓу преработките на „Мува (соѕвездие)“

с
с
[[File:BayerMusca.jpg|thumb|400px|left|Мува (претставена како Пчела) може да се забележи во горниот десен агол на овој извадок од Бајеровата ''[[Уранометрија]]'' од 1603 година.]]
 
Мува е едно од дванаесетте соѕвездија воспоставени од страна на холандскиот астрономот [[Петар Планциј]] од набљудувањата на холадските истражувачи [[Питер Дирксон Кејсер]] и [[Фредерик де Хаутман]], кој испловил на првата холандска трговска експедиција, позната како ''[[прва холандска трговска експедиција до Индонезија|Eerste Schipvaart]]'', до [[Источна Индија]]. Де Хаутман ги вклучил ѕвездите од Мува во својот јужен каталог од 1598 година под холандското име ''De Vlieghe'', „Мува“.<ref>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/startales1c.htm#houtman | title=Frederick de Houtman's Catalogue|last1=Ridpath|first1=Ian|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref> На соѕвездието му припишале четири ѕвезди, со ѕвезда која подоцна ќе биде наречена Бета Мува и ќе ја означува главата, Гама Мува е телото, и Алфа и Делта како левото и десното крило.<ref>{{cite journal | title = On Frederick de Houtman's Catalogue of Southern Stars, and the Origin of the Southern Constellations | author= [[Edward Knobel|Knobel, Edward B.]] |journal = [[Monthly Notices of the Royal Astronomical Society]] | volume= 77| pages=414–32 [426] | bibcode = 1917MNRAS..77..414K |url=http://articles.adsabs.harvard.edu//full/1917MNRAS..77..414K/0000414.000.html |year=1917}}</ref> За првпат истото се појавува на 35-см небесен глобус објавен во 1598 година во амстердамАмстердам од страна на Планциј и [[Јодок Хондиј]], но не било именувано.<ref name=musca/> Првото претставување на ова соѕвездие во небесен атлас било она на германскиот картограф [[Јохан Бајер]] наречено ''[[Уранометрија]]'' од 1603 година,<ref>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/bayer%20southern.htm | title=Johann Bayer's Southern Star Chart|last1=Ridpath|first1=Ian|author-link=Ian Ridpath|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref> Бајер го нарекол ''Apis'', Пчела, име кое се задржало во наредните 200 години. НебесенНебесениот глобус од 1603 година од [[Вилем Блау]] кој го прикажалприкажува како храна за блиското соѕвездие [[Камелеон (соѕвездие)|Камелеон]] кое со својот долг јазик како да се обидува да го улови инсектот.<ref name=musca>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/musca.htm | title=Musca |last1=Ridpath|first1=Ian|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref>
 
Францускиот астроном [[Никола Луј де Лакај]] го нарекол ''la Mouche'' во својата карта на ѕвездите од 1756 година. [[Жан Никола Фортен|Жан Фортен]] го задржал француското име во небесниот атлас од 1776 година, додека пак Лакај го латинизирал името во своето дело ''Coelum Australe Stelliferum'' во 1763 година.<ref>{{cite web| url=http://www.ianridpath.com/startales/lacaille.htm | title=Lacaille's Southern Planisphere of 1756|last1=Ridpath|first1=Ian|author-link=Ian Ridpath|publisher=self-published |work=Star Tales | accessdate= 20 December 2013}}</ref> Лакај го преименувал во ''Musca Australis'', Јужна Мува, бидејќи веќе постоело соѕвездие сега отфрлено со името ''Musca Borealis'' кое се состоело од неколку ѕвезди од [[Овен (соѕвездие)|Овен]], и за да се одбегне забуна со [[Рајска Птица (соѕвездие)|Рајска Птица]]. Денес името е едноставно ''Musca'', Мува.<ref name="Horvatin">{{cite web| last = Horvatin| first = Shane| title = Obsolete Constellations: Apis|publisher = Michigan State University|location = East Lansing, Michigan| accessdate = 10 July 2012| url = http://www.pa.msu.edu/people/horvatin/Astronomy_Facts/obsolete_pages/apis.htm}}</ref> Станува збор за единственото соѕвездие кое опишува инсект.<ref name="streicher">{{cite web | last = Streicher | first = Magda | date = April 2006 | title = Musca—The Heavenly Fly | publisher = The Astronomical Society of Southern Africa | work = Deepsky Delights | url =http://www.mnassa.org.za/html/Apr2006/2006MNASSA..65..Apr..56.pdf |pages = 56–59 | accessdate = 21 November 2013 }}</ref>