Разлика помеѓу преработките на „Алберт Ајнштајн“

с
нема опис на уредувањето
с
с
| academic_advisors = [[Хеинрих Фридрих Вебер]]
| doctoral_students =
| known_for = [[Општа релативност]]<br />[[Специјална релативност]]<br />[[Брауново движење]]<br />[[Фотоелектричен ефект]]<br />[[Масно-енергетскаЕднаквост еквивалентностна масата и енергијата]]<br />[[Ајнштајнови равенки за поле]]<br />[[Класична теорија на унифицирани полиња|Теорија на унифицирани полиња]]<br />[[Бос-Ајнштајнови статистики]]<br />[[АПР парадокс]]
| influences = [[Марсел Гросман]]
| influenced = [[Давид Бом]]
}}
{{Специјална релативност}}
'''Алберт Ајнштајн''' ({{lang-de|Albert Einstein}}; [[14 март]] [[1879]] – [[18 април]] [[1955]]) — [[Германија|германски]] [[Теоретска физика|теоретски физичар]], најпознат по неговата [[теорија на релативноста]] и теоријата за [[масно-енергетскаЕднаквост еквиваленцијана масата и енергијата]], <math>E = m c^2</math>. Ајнштајн ја добил [[Нобелова награда за физика|Нобеловата награда за физика]] во 1921 година „за неговата работа во полето на теоретската физика, а особено за неговото откритие на [[фотоелектричен ефект|фотоелектричниот ефект]].“<ref>{{цитирана веб страница|url=http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1921/|title=Нобелова награда за физика 1921|accessdate=[[6 март]] [[2007]]|publisher=Нобелова фондација}}</ref>
 
Во огромниот број на придонеси на Ајнштајн кон [[физика]]та се вбројува неговата [[специјална теорија на релативноста]], која ги споила [[механика]]та и [[електромагнетизам|електромагнетизмот]], и неговата [[општа теорија на релативноста]], која ја проширила [[теорија на релативност|теоријата на релативноста]] за нерамномерното движење, создавајќи нова теорија на [[гравитација]]. Има бројни придонеси во полињата на [[физичка космологија|релативистичка космологија]], [[капиларна акција]], [[критична опалесценција]], [[класична физика|класични проблеми]] на [[статистичка механика|статистичката механика]] и нивната примена во [[Квантна теорија|квантната теорија]], објаснување на [[Брауново движење|брауновото движење]] на [[молекул]]ите, [[веројатност]]и на [[транзициско правило|атомската транзиција]], квантната теорија на [[едноатомски гас]]ови, [[термодинамика|термодинамичките]] својства на [[светлина]]та со ниско ниво на [[радијација]] (со што ги дава темелите на теоријата на [[фотон]]и), теорија за радијација вклучувајќи [[стимулирана емисија]], концептот на [[Класична теорија на унифицирани полиња|теоријата на унифицирани полиња]] и придонеси кон физичката геометризација.