Разлика помеѓу преработките на „Малесија“

Одземени 13 бајти ,  пред 7 години
с
с
Бројот на населението во Малесија некогаш достигнувал и до 1000 жители. Денес селата Ржаново и Локов се раселени, а во Присовјани и Збажди живеат само 21 жител. Жителите од Малесија мигрирале најчесто во [[Струга]], [[Охрид]], [[Скопје]]. Голем дел од жителите од прилепското село [[Ново Лагово]] потекнуваат од доселеници од Малесија. Освен во Македонија еден дел од населението е колонизирано во Јабука, Р.Србија.Од овој регион потекнуваат и дел од мештаните на село Козичино Кичевско.Маалото во кое тие живеат се нарекува МАЛЕЗОВЦИ.Иначе во легендите се зборува за некој Стојко малезан кој живеел пред 4-5 века кој бегајќи од турските војски поради убиство на турски големец се населил во ова планинско село кое се наога на 22 километри од Кичево
 
== Поврзано ==
== Видете исто така==
*[[Народни носии од Малесија]]