DOM: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Бот: Поправа пренасочувања
сНема опис на уредувањето
Ред 2:
{{внимание}}
 
Модел на документ објектот (Document Object Model ([[DOM]])) е платформски и јазично независен стандарден објектен модел за презентирање на HTML или XML формати. Со други зборови, претставување на [[HTML]] или [[XML]] документ во хиерархиска структура на дрво. DOM им овозможува на објектно ориентираните апликациско програмски интерфејси да извршат парсирање[[расчленување (информатика)|расчленување]] на [[HTML]] или [[XML]] преку едно добро дефинирано хиерархиско структурно дрво, како и оперирање со неговата содржина.
 
На почетокот биле имплементирани различни интерфејси на страната на web пребарувачите за манипулација со елементите во [[HTML]] документот со помош на [[JavaScript]]. Ова било сигнал за W3C (World Wide Web конзорциумот) да излезе со серија на стандардни спецификации кои го дефинираат W3C DOM објектот. W3C спецификациите се независни од платформата и јазикот.
 
Ваквата имплементација бара целата содржина на документот да биде парсиранарасчленета и сместена во меморија. [[DOM]] е најдобро да се користи во апликации каде до елементите од документот би требало да биде пристапено (и/или со истите да биде манипулирано) не-секвенцијално или при непрекината обработка на документот. Ако апликацијата вклучува последователно или само едно читање на документот (во еден наврат), DOM не е неопходен. Последователниот [[SAX]] модел има предности во ваквии случаи во смисла на брзината и помалите мемориски барања.
 
== Levels (Нивоа) ==
 
''W3C DOM'' спецификациите се поделени на нивоа, секое ниво се состои од неопходни и произволни модули. За да се тврди дека една апликација подржува одредено ниво, потребно е да бидат имплементирани неопходните модули од соодветното ниво и сите пониски нивоа. Апликацијата може да ги подржува и специфичните екстензии на некои производители доколку не се во конфликт со W3C стандардите. Од 2005, Ниво 1 и Ниво 2, како и некои модули од Ниво 3 стануваат W3C Препораки што значи дека тие го достигнале нивната крајна форма.
 
;LevelНиво 0 : Апликацијата подржува DOM, кој постоел пред креирањето на DOM Ниво 1. Тука се вклучени DHTML модел на објект како и Netscape DOM. Нивото 0 не е некоја формална спецификација дефинирана од страна на W3C ами го означува она што постоело пред да започне процесот на стандардизација.
 
;LevelНиво 1 : Навигација низ DOM (HTML и XML) документот (хиерархиска структура на дрво) и манипулација со содржината (што вклучува и додавање на елементи). Специфичните HTML елементи се исто така вклучени.
 
;LevelНиво 2 : Подржано е XML именувањето, филтрирани погледи и настани.
 
;LevelНиво 3 : Нивото 3 се состои од 6 различни спецификации:
:# DOM Level 3 Основа;
:# DOM Level 3 Load и Save;
Ред 26:
:# DOM Level 3 Валидација, која понатаму го проширува DOM
 
== КористењеУпотреба во веб пребарувачи ==
 
Бидејќи секој веб пребарувач ексклузивно си подржува свој DOM, интероперабилните проблеми се огромни. Со цел да бидат [[cross-browser]] компатибилни, што значи, да бидат поддржани сите (или повеќето) пребарувачи, огромни делови од Dynamic HTML кодот треба да се препишува за секој пребарувач да биде поддржан.
Ред 36:
 
* [http://www.w3.org/TR/REC-DOM-Level-1/ Document Object Model (DOM) Level 1 Спецификација]
* Препораки за ниво 2:
* Level 2 Препораки:
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-2-Core/ Document Object Model (DOM) Level 2 Core Спецификација]
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-2-Views/ Document Object Model (DOM) Level 2 Views Спецификација]
Ред 43:
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-2-Traversal-Range/ Document Object Model (DOM) Level 2 Traversal and Range Спецификација]
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-2-HTML/ Document Object Model (DOM) Level 2 HTML Спецификација]
* Препоракиза ниво 3 :
* Level 3 Препораки:
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-3-Core/ Document Object Model (DOM) Level 3 Core Спецификација]
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-3-LS/ Document Object Model (DOM) Level 3 Load и Save Спецификација]
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-3-Val/ Document Object Model (DOM) Level 3 Validation Спецификација]
* LevelНиво 3:
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-3-XPath/ Document Object Model (DOM) Level 3 XPath Спецификација]
** [http://www.w3.org/TR/DOM-Level-3-Views/ Document Object Model (DOM) Level 3 Views и Formatting Спецификација]
Ред 55:
 
* [http://www.w3.org/DOM/ W3.org DOM]
* ИнтерфејсиПосредници за ...
** [http://xml.apache.org/xerces-c/program-dom.html C++]
** [http://www.w3.org/2003/01/dom2-javadoc/index.html Java] - W3C Document Object Model Level 2
Преземено од „https://mk.wikipedia.org/wiki/DOM