Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

Нема измена во големината ,  пред 6 години
 
== Примена ==
=== Комптоново Расејувањерасејување ===
 
Комптоновот расејување има важна улога во [[радиобиологија|радиобиологијата]], на тој начин што зеамно дејството на гама-зраците и X-зраците со атомите во живите суштества наоѓа примена во [[радијациона терапија|радијационата терапија]].<ref>Кампхаузен KA, Лоренц Р.С [http://www.cancernetwork.com/cancer-management-11/chapter02/article/10165/1399960 ''Principles of Radiation Therapy''] Паздур Р, Вагман Л.Д, Кампхаузен KA, Хоскинс В.Џ (Eds) [http://www.cancernetwork.com/cancer-management-11/ ''Cancer Management: A Multidisciplinary Approach'']. 11 изд. 2008.</ref>