Разлика помеѓу преработките на „Дојка“

Додадени 1.185 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
[[Категорија:Дојка]]
{{Infobox Anatomy
| Name = Дојка
| Latin = [[wikt:en:mamma#Latin|mamma]] (mammalis "of the breast")<ref>{{cite web|url=http://dictionary.reference.com/browse/mammal |title=mammal – Definitions from Dictionary.com |publisher=Dictionary.reference.com |date= |accessdate=2011-10-31}}</ref>
| GraySubject =
| GrayPage =
| Image = Closeup of female breast.jpg
| Caption = Града на бремена жена
| Width = 250px
| Image2 =
| Caption2 =
| Precursor =
| System =
| Artery = [[internal thoracic artery]]
| Vein = [[internal thoracic vein]]
| Nerve =
| Lymph =
| MeshName =
| MeshNumber =
| DorlandsPre =
| DorlandsSuf =
}}
'''Дојката''' (''mamma'')има полутопчеста форма,сместена во надворешниот дел од градниот кош на чиј преден крај се наоѓа пигментирано испапчување или брадаваица (''papilla mammae'').Дојката е жлезда изградена од 15-20 резени (''lobi glandulae mammariae''). Нивните изводни канали се насочуваат кон брадавицата чии врвови се отвораат како млечни пукнатини.И мажите и жените имаат развиени гради од исти ембриолошки ткива. Сепак, во пубертетот, женските полови хормони, главно естроген, го промовира развојот на дојка кој не се случува кај мажите се должи на повисокиот износ на тестостерон.Како резултат на тоа, женските гради стана многу повеќе познати отколку оние на мажите.За време на бременоста, градите, се одговорни на комплексната интеракција на хормоните кои го предизвикуваат развојот на ткивото и проширувањето со цел да се произведе млеко.Три такви хормони се естроген, прогестерон и пролактин, кои предизвикуваат вродено ткиво во дојката и грлото на матката за да се промени времеѕо на менструалниот циклус.Големината на градите варира со расата и етничкото потекло. Една студија објавена во 2013 година укажува на постоењето на една генетска мутација одговорна за повеќе карактеристики на Азијците, вклучувајќи погуста коса, повеќе потни жлезди и помали гради на жените.
 
 
====Функција на градите====
[[File:Breast anatomy normal scheme.png|thumb|300px|The Breast: cross-section scheme of the [[mammary gland]]. <br />1. [[Граден ѕид]] <br />2. [[Пекторални мускули]] <br />3. [[Lobules]] <br />4. [[Nipple]] <br />5. [[Areola]] <br />6. [[Lactiferous duct|Milk duct]] <br />7. [[Adipose tissue|Масно ткиво]] <br />8. [[Human skin|Кожа]]]]
Градата е апокрина жлезда која произведува мајчино млеко за да се храни новороденчето.Бојата на брадавицата е розова до темно-кафеава во која има многу лојни жлезди.Основните единици се терминалниот канал кој произведува мајчино млеко.Тие им даваат храна на своите потомци.Тие се дистрибуираат низ телото на градите; околу две- третини од ''lactiferous'' ткиво е на 30 мм од основата на брадавица.
==Надворешни врски==
{{никулец}}
348

уредувања