Хепатит А: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 14:
'''Хепатитите''' се група [[инфективни]] и [[контагинозни заболувања]] кои се предизвикани од најмалку пет врсти на вируси. Болеста ја предизвикуваат вирусите на '''Hepatitis virosa acuta''' тип A, B, C (non A non B), D (делта) и Е, но поретко причина можат да бидат други вируси како што се: '''Epstein-Barr virus''','''Citomegalovirus''' и друго. Бактериските белодробни инфекции и апцеси, [[туберкулозата]] и други грануломатозни инфилтрати понекогаш се нарекуваат хепатит (грануломатозен хепатит), но клиничките, биохемиските и хистолошките белези се различни од дифузните промени при [[хепатитите]]. Над 400 милиони луѓе во светот се носители на овој [[вирус]]. Секоја година се откриваат 3-4 милиони нови случаи. Над 50% хепатоцелуларен карцином се должи на HB вирусот. Како резултат на компликациите на хепатитис Б инфекцијата (цироза и хепатоцелуларен карцином) има околу два милиони смртни случаи годишно. Хепатитис Б е меѓу десетте водечки причини за смрт (шесто место). Во некои делови на светот хепатитис Б инфекцијата e позната како серумска жолтица „serum hepatitis“ и е постојано присутна (ендемична) кај населението во Југоисточна Азија и Субсахарска Африка, 15-20% возрасни се хронично инфицирани со хепатитис Б вирусот. Во [[САД]] и [[Западна Европа]] помалку од 2% од населението се хронично инфицирани. Пат на пренос се интравенското земање дроги и незаштитен сексуален однос. Во [[Источна Европа]], [[Русија]] и [[Јапонија]], 2 до 7% од населението се хронично инфицирани. И покрај фактот дека постои вакцина, од ХБВ инфекцијата умира едно лице на секои 35-40 секунди. Американскиот [[Црвен крст]] не дозволува дарување на крв доколку не е помината една година од тетовирање или пирсинг, при што задолжителна е пријава од студиото. Со ова се овозможува избегнување на ризиците за појава на пренесување на болести како што е вирусот хепатит Б.
==Што претставува Хепатит А (Жолтица)?==
'''Хепатитис А''' <ref>Hepatitis A </ref>}}е воспаление или отекување на црниот дроб.
[[Податотека:Kupffer-Cells-Hasten-Resolution-of-Liver-Immunopathology-in-Mouse-Models-of-Viral-Hepatitis-ppat.1002061.s011.ogv|мини|лево|Настанување на хепатит А]]
 
Ред 66:
*'''исхрана'''-во предиктеричниот стадиум, кај болните се јавува анорексија(намален апетит). Треба да дава лесно сварлива храна со јаглехидрати: сокови, мед, млеко, кисело млеко, јогурт, младо сирење, пилешко месо, свежа [[риба]], тестенини, леб, ориз, гриз. А забрането е да се конзумира: сувомеснти производи, свинско месо, мрсни чорби, колбаси, кајмак, ореви, бадеми и друга високо калорична храна и аклохол.
==Наводи==
<ref>Hepatitis A </ref> Заразно заболување
<!-- ---------------------------------------------------------------
 
See http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Footnotes for a
discussion of different citation methods and how to generate
footnotes using the<ref> & </ref> tags and the {{Reflist}} template
-------------------------------------------------------------------- -->
{{Reflist|30em}}
==Надворешни врски==
* [http://www.nvohepta.mk/HepatitisA.aspx?l=63/ Хепатит А]