Палатализација: Разлика помеѓу преработките

Одземени 309 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
}}
 
'''Палатализацијата''', или позната како('''омекнување''', '''палатизација''',) е јазичен терминпоим со кој се опфаќаат два различни процеси кога еден [[Глас (фонетика)|глас]], најчесто [[согласка]], се изговара така што јазикот е во близина на [[непце]]то.
 
Во фонетиката, „палатизирана согласка“ е согласка која се изговата со палатална (непчена) [[секундарнаспоредна артикулацијатворба]]. Ова значи дека согласката е проследена од еден призвук кој е сличен на гласот {{IPA|/j/}}. Ова е видливо, на пример, во полскиот збор „kiedy“, каде буквата „к“ е проследена од гласот „ј“. Во македонскиот оваа палатизација може да се сретне кај странски зборови, како на пример во името „Кјото“.
 
Другиот начин на палатизација е од интерес за [[Историска лингвистика|историската лингвистика]] и често се нарекува [[гласовна промена]]. При овој вид на палатизација, местото на создавање на согласките се поместува или придвижува кон непцето, т.е. ''палатално''. Оваа промена е како резултат на присуството на гласот /j/ или самогласка по согласката. Такви се буквите „ќ“ или „ѓ“ во македонскиот.
Теоретски, палатизацијата означува:
 
*фонетски поим на секундарната артикулацијасо на една согласка со која јазикот е издигнат кон тврдото непце и гребенот за време на изговарање на согласката. Таквите согласки се фонетски палатизирани и според МФА тие се означуваат со {{IPA|/j/}}, како на пример {{IPA|[tʲ]}} за палатизиран глас [t].<ref group="nb">Prior to 1989, several palatalized consonants were represented by curly-tailed variants in the IPA, e.g., {{IPA|[ʆ]}} for {{IPA|[ʃʲ]}} and {{IPA|[ʓ]}} for {{IPA|[ʒʲ]}}. See also [[Palatal hook]].</ref>
 
*чест асимилаторски процес на изедначување, или резултат од таков процес, според кој самогласки или гласот {{IPA|/j/}} се изговараат на предната позиција при изговорот.
 
Првото може да е резултат на второто, но често тие се различни. Една самогласка може да „палатизира“ согласка, но резултатот може да не е палатизирана согласка во фонетска смисла. Фонетски палатизирана согласка може да се појави без разлика на близината на предната самогласка.
==Белешки==
<references group="nb"/>
{{reflistнаводи}}
 
==Поврзано==
* [[Фонетика]] и [[фонологија]]
 
[[Категорија:Асимилација (лингвистика)Фонологија]]
 
[[af:Palatalisasie]]