Разлика помеѓу преработките на „Административна поделба на Индонезија“

с
нема опис на уредувањето
с
{{Politics of Indonesia}}
 
[[индонезија|Република Индонезија]] е поделена на '''[[провинциипокраини на Индонезија|провинциипокраини]]''' ({{lang-id|Provinsi}}). ПровинциитеПокраините се сочинети од '''[[регенстванамесништва на Индонезија|регенстванамесништва]]''' ({{lang-id|Kabupaten}}) и '''[[Градови на Индонезија|градови]]''' ({{lang-id|Kota}}). ПровинциитеПокраините, регенствата и градовите имаат свои локални владиуправи и собраниски тела.
 
 
== ПровинцииПокраини ==
{{главна статија|ПровинцииПокраини на Индонезија}}
[[ПровинциитеПокраина|Покраините]] ({{lang-id|''provinsi}}'' или {{lang|id|''propinsi''}}) се највисоката локална административна поделба на [[Индонезија]]. Секока провинцијапокраина има своја локална влада, водена од гувернер и има сопствено правно тело. Гувернерот и членовите на локалните управи се избираат на секои четири години.
Индонезија е составена од 33 провинциипокраини, од кои дури седум се создададени во 2000 година и 5 провинциипокраини кои добиле специјален статус.
 
ПровинциитеПокраините официјално се групирани во 7 географски единици.<ref>[[ISO 3166-2:ID]]</ref>
{{KlickINDO}}
 
== Подреони ==
{{главна статија|Подреони на Индонезија}}
'''Подреоните''' (''kecamatan'') се единици на регентстватанамесништвата (''kabupaten'') или градовите (Kota''kota''). Подреоните се поделени на административни села (kelurahan).
 
== Села ==
'''Селото''' (''(desa)'') е најниското управувачко ниво на државната администрација на [[Индонезија]]. Тоа би можело да биде едно село или '''келурахан''' (''kelurahan''). Селото е предводено од локален шеф ''(kepala desa)'', кој се избира со народно гласање. Келураханот е предводен од '''лурах''' (''lurah''). Селото е не-административно поделено во локалните заедници кои управуваат со одреден број на домаќинства. Во [[Ачех]], административниот поим село се нарекuва '''гампонг''' (''gampong'').
{{главна статија|Села на Индонезија}}
'''Селото''' ''(desa)'' е најниското управувачко ниво на државната администрација на [[Индонезија]]. Тоа би можело да биде едно село или '''келурахан''' (''kelurahan''). Селото е предводено од локален шеф ''(kepala desa)'', кој се избира со народно гласање. Келураханот е предводен од '''лурах''' (''lurah''). Селото е не-административно поделено во локалните заедници кои управуваат со одреден број на домаќинства. Во [[Ачех]], административниот поим село се нарекuва '''гампонг''' (''gampong'').
 
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
[[Категорија:Административна поделба на Индонезија| ]]