Википедија:ВикиПроект Одржување: Разлика помеѓу преработките

дополнување
(→‎Долгорочни задачи: дополнување)
(дополнување)
#<big>'''Неделно Вики-Чистење!'''</big>
#:Уредувачка акција во која волонтери се собираат на Википедија секој викенд во исто време и заеднички средуват статии кои имаат потреба од внимание. '''Целта е целосно да се испразни [[:Категорија:Статии за средување]]''' <small>(сите статии кои го имаат шаблонот {{tl|внимание}})</small>. Моментално, во категоријата има '''{{PAGESINCATEGORY:Статии за средување}} страници!'''
#:'''[[Википедија:ВикиПроект Одржување/Неделно Вики-Чистење|>>Пријавете се за следната акција!<<]]'''
#:Учесниците добиваат ВикиНаграда за учество, а најдобриот уредувач добива дополнително признание. Собирајте ВикиНагради за изборот на највредните корисници на крајот од годината.
#<big>'''''Страници за бришење*'''''</big> <small>(*само за [[ВП:АДМИН|администратори]])</small>
#**'''''[[:Категорија:Неслободни слики со црвена повратна врска|Неслободни слики со црвена повратна врска*]]''''';
#**'''''[[Специјални:НеискористениСлики|Неискористени слики*]]''''';
#<big>'''''Преместување и преведување'''''</big>
#*'''[[:Категорија:Статии за преместување|Статии за преместување]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Статии за преместување}} страници)'' — ако има потреба од преименување на статијата <small>([[ВП:СТИЛ#Конвенции за именување|види конвенции]])</small>, тогаш таа треба да се премести во нов наслов;
#*'''[[:Категорија:Статии за преведување|Статии за преведување]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Статии за преведување}} страници)'' — ако текстот кој не е на македонски јазик не се преведе за една недела, тој треба да се отстрани.
 
==Долгорочни задачи==
Извршувањето—Извршувањето на овие задачи ''не е итно'', но е важно повремено да се извршува за а) да се намали содржината која е со полош квалитет; б) да се спречи преголемото натрупување на проблематични содржини.
 
#<big>'''Одржување на статии'''</big>
#*'''''[[Специјални:СтариОценетиСтраници|Страници со промени во исчекување]]*''''' <small>(*достапно само за [[Википедија:Уредувач|корисничката група „уредувачи“]])</small> — со тек на времето се создава голем застој на непрегледани промени. Овие промени не се прикажуваат на страницата, иако во најголем дел се корисни. Затоа, нивната проверка е приоритетна.
#*'''''[[Специјална:НепрегледаниСтраници|Воопшто непрегледани страници]]*''''' <small>(*достапно само за [[Википедија:Уредувач|корисничката група „уредувачи“]])</small> — овие страници никогаш не биле проверени од нивното создавање;
#*'''[[:Категорија:Статии за средување|Статии за средување]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Статии за средување}} страници)''
#*'''[[:Категорија:Статии за викифицирање|Статии со потреба од внатрешни врски]]''' (викифицирање) ''({{PAGESINCATEGORY:Статии за викифицирање}} страници) ''<small>([[Википедија:Правете само врски што се поврзани со контекстот|напатствие за правење на подобри внатрешни врски]]);</small>
#**<small>Правење на врски <u>до</u> '''[[Специјална:ОсамениСтраници|осамени страници]]''' (страници кои немаат ниту една внатрешна врска кон нив);</small>
#*'''[[:Категорија:Статии за спојување|Статии кои треба да се спојат со други страници]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Статии за спојување}} страници)''
#*'''[[:Категорија:Расчистување на воведи|Статии на кои им треба подобар вовед]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Расчистување на воведи}} страници)'' <small>([[ВП:СТИЛ#Воведниот дел на статијата|напатствие за стилот на воведниот дел]]);</small>
#*Промена на содржината на '''[[:Категорија:Статии со застарени информации|статиите со застарени информации]]''' ''({{PAGESINCATEGORY:Статии со застарени информации}} страници)'';
#*Распределување на содржината во други поткатегории на '''[[:Категорија:Категории за распределување|категориите за распределување]]''' и '''[[:Категорија:Многу големи категории|многу големите категории]]'''
#*Категоризирање на '''[[Специјална:НекатегоризираниКатегории|некатегоризираните категории]]''';
#<big>'''Одржување на слики'''</big>
 
{{Вики-Одржување}}