Разлика помеѓу преработките на „Алкален метал“

Одземени 3 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
с (Бот Менува: cs:Alkalické kovy)
{{Без извори|датум=октомври 2009}}
'''Алкалните метали''' содржат во последното [[енергетско ниво]] по еден [[електрон]] во s-[[орбитала]]та. Таквата електронска конфигурација е причината за нивните карактеристични општи својства. Слично како кај [[Благороден гас|благородните гасови]], овие елементи се јавуваат по определен број елементи периодично. Периодичноста се јавува по 8, 8, 18, 18, 32 елементи.
Алкалните метали се составни елементи во групата 1, а тие во периодниот систем се: Литиум(Li), Натриум(Na),Калај(K), Рубидиум(Rb), цезиум(Cs) и франциум(Fr). Водородот иако номинално припаѓа на првата група тој многу ретко се однесува како алкалните метали. Алкалните метали даваат најдобри примери во групата за својствата во периодниот систем со квалитетното однесување на карактеристиките на хомологните групи.
 
'''== Својства''' ==
 
----
'''Својства'''
 
Алкалните метали се многу реактивни и никогаш не е пронајден случаен примерок во природата. Како резултат на тоа во лабароториите се зачувани под минерално масло. Тие се , истотака имаат светла боја и ниска точка на топење и вриење. Калајот и рубидиумот поседуваат слаби радиоактивни карактеристики (безбедни) порати присуството на долгото траење на радиоактивните изотопи.
Елементите од првата [[Група (хемија)|група]] во [[Периоден систем|периодниот систем]] ([[Литиум|Li]], [[Натриум|Na]], [[Калиум|K]], [[Рубидиум|Rb]], [[Цезиум|Cs]] и [[Франциум|Fr]]) имаат слични [[Хемија|хемиски]] својства и се познати како '''алкални метали'''. Некои од нивните основни хемиски својства се следниве: