Спасе Павлов - Гарда

(Пренасочено од Спасе Павлов-Гарда)

Спасе Павлов (иќ) - Гарда бил србоман и деец и војвода на Српскиот комитет на четничката акција [1].

Спасе во четничка облека

ЖивотописУреди

Тој е роден 1880 година во селото Станча. По влегувањето на првите српски чети се приклучил на Српскиот комитет на четничката акција.

Учествувал во сите главни борби на левата страна на реката Вардар против Македонската револуционерна организација.

Во Првата балканска војна зедно со војводата Вук бил во редовите на српската војска. Бил рануван неколкупати. Кон крајот на 1912 година со својата чета влегол во Прилеп при што загинал на местото Бакарно Гумно.

Тој е закопан во градот Прилеп.

ИзвориУреди

  1. Пешић, Миодраг Д. Стари четници. Крагуевац: Нови Погледи, 2000