Спазам — ненадејна присилна контракција на мускулите,[1] групата на мускули или шупливи органи како што се срцето.

Мускулен спазам
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНеврологија
МКБ-10R25.2
МКБ-9728.85
MeSHD013035

Спазмична мускулната контракција може да биде предизвикана од многу медицински состојби, вклучувајќи дистонија. Најчесто тоа е мускулен грч кој е придружена со болка. Мускулниот грч обично е безопасни и престанува по неколку минути. Тоа обично е предизвикано од јонска нерамнотежа или преоптоварување на мускулите.

Постојат и други причини за присилни мускулни контракции и некои од нив може да предизвикаат здравствени проблеми.

Опис и причинителиУреди

Разни видови на принудна мускулна активност може да биде наведена како "спазам".

Спазамот може да биде мускулната контракција предизвикана од ненормална нервна стимулација или од абнормална активност на самите мускулите.

Серија на спазми, или постојани грчеви се нарекуваат "спазмизам".

Спазамите може да доведат до повреда на мускулите или расцепувања во тетивите и лигаментите, ако силата на спазамот ја надминува затегнувачката цврстина на сврзното ткиво. Ова може да се случи кај силна спазам или кај ослабено сврзното ткиво.

Хипертоничен мускулен спазам е состојба на хроничен прекумерен мускулен тонус (односно, напнатост на мускулот во мирување). 

Подтип на спазамот е колика. Ова е епизодна болка предизвикана од спазам на мазните мускули во одреден орган (на пример, жолчниот канал). Болката кај коликата може да предизвика гадење или повраќање.

НаводиУреди

  1. Dorland's Medical Dictionary.