Соња Абаџиева

македонска историчарка на уметноста

Соња Абаџиева (20 мај 1941 во Софија) — македонска историчарка на уметноста.[1]

Соња Абаџиева
Родена Соња Абаџиева
20 мај 1941
Софија,  Бугарија
Занимање историчарка на уметноста

ЖивотописУреди

Дипломирала на Филозофскиот факултет во Скопје (1965). Била кустос и директор на Музејот на современа уметност во Скопје. Автор е на 15 монографии, на повеќе од 300 изложби (Антологија на македонската ликовна уметност 1984-1994, Биенале во Венеција, Зрачења) и на книги (Длабоко дишење, 2002; Идеја-тека, 2003; Континуитет, 2004). Таа е основач и уредник на сп. „Големото стакло“. Објавува критики и теориски написи што се одликуваат со суштински одредници за современата ликовна уметност, со акцент врз значенските и аксиолошките функции на уметничките појави.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Абајов“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 2. Text "series " ignored (help)