„Соѕидани“ (српски: Сазидани) – југословенски филм од 1969 година, во режија на Војислав Кокан Ракоњац. Сценариото е засновано врз мотивите на романот „Осуденици“ на Бранимир Шќепановиќ. Ова е последниот филм на Ракоњац и претставува продолжение на неговиот филм „Пред вистината“. Главните улоги ги толкуваат: Љуба Тадиќ, Данило Бата Стојковиќ и Бранко Плеша.[1]

Синопсис

уреди

Во филмот се зборува за меѓучовечките односи и во него се користат инсерти од филмот „Пред вистината“ при што инсертите го симболизираат сеќавањето на Страхиња Петровиќ на дружењето со Младен Стојановиќ.

Наводи

уреди