Софрониј (охридски архиепископ)

Софрониј бил православен свештеник и охридски архиепископ најверојатно во периодот по 1566 година до 1572 година.[1]

Macedonian cross.svg
Софрониј
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Архиепископ од околу 1566
Архиепископ до околу 1572
Претходник Пајсиј
Наследник Гаврил
Роден 16 век
Починал 16 век
Други архиепископи со име Софрониј

Податоци околу неговото делување денеска се малку познати. Тој е споменат како архиепископ во една жалба на поранешниот константинополски патријарх Јоасиф II. Не е познато кога познато или кога заминал од својата функција, но се знае дека во 1580 година Гаврил веќе бил нов архиепископ.

НаводиУреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.