Сорентски Полуостров

Сорентски Полуостров (италијански: Penisola sorrentinaполуостров во јужна Италија што до двои Неаполскиот Залив на север од Салернскиот Залив на југ.

Карта на Неаполскиот Залив

ГеографијаУреди

Полуостровот е наречен по нејзиниот најголем град, Соренто, кој се наоѓа на северниот брег (во Неаполскиот Залив). На јужната страна е расположен Амалфискиот Брег. На извесна далечина од западниот крај на полуостровот, во Тиренското Море се наоѓа островот Капри. Целото ова подрачје е од голема важност за туризмот.

ОпштиниУреди

Полуостровот влегува во покраината Неапол со 9 општини и покраината Салерно со 12 општини.

 
Покраина Општина Население Површина
(км²)
Вкупна
(км²)
Неапол Аџерола 7.399 19,62 121,14
Кастеламари ди Стабија 64.533 17,71
Маса Лубрензе 13.914 19,71
Мета 8.010 2,50
Пијано ди Соренто 13.057 7,50
Пимонте 6.052 12,00
Сант'Ањело 9.010 4,09
Соренто 16.616 9,93
Вико Еквенсе 21.006 29,30
Салерно Амалфи 5.345 6,15 70,99
Атрани 914 0,20
Четара 2.345 4,91
Конка деи Мартини 734 1,00
Фуроре 859 1,73
Мајори 5.649 16,00
Минори 2.864 2,00
Позитано 3.981 8,00
Прајано 2.069 2,00
Равело 2.477 7,00
Скала 1.551 13,00
Вјетри сул Маре 8.328 9,00

СообраќајУреди

Аеродроми

  Најблиски аеродроми се:

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

Координати: 40°37′29″ N; 14°25′00″ E / 40.6246° N; 14.4168° E / 40.6246; 14.4168