Соколарска парохија

Соколарска парохија — македонска православна парохија под јурисдикција на Архиерејското намесништво од Кочани и е со седиште во селото Соколарци во црквата „Св. Константин и Елена“. Во составот на ова парохија се селата: Чешиново, Ново Селани и Жиганци.[1]

Цркви и манастири уреди

Ова е список на црквите во парохијата. Можно е списокот да не е целосен:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Константин и Елена“ Соколарци 1848
(главна парохиска црква)
 
Црква „Св. Ѓорѓи“ Соколарци
Црква „Св. Петка“ Соколарци  
Црква „Св. Димитриј“ Чешиново 1996
Црква „Св. Петка“ Ново Селани 1981
Црква „Св. Недела“ Жиганци

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Postolovski, Goran (2013) Historical Aspect of Bregalnitza Dioceses. Masters thesis, University Goce Delcev Shtip.