Сливница (Бугарија)

Сливница (бугарски: Сливница) — град во Западна Бугарија. Се наоѓа во Софиската област, на 20 км од Софија, во близина на градот Костинброд близу до границата со Србија. Сливница е административен центар на истоимената општина.

Познат е по тоа што овде бугарската војска ја има извојувано големата победа против српската во Српско-бугарската воjна од 1885 година. Денес во Сливница живеат околу 7.900 жители.

ГалеријаУреди