Скерлетната буква (филм од 1973)

Скерлетната буква (германски: Der scharlachrote Buchstabe) - германски филм од 1973 година во режија на Вим Вендерс. Филмот е адаптација на истоимениот роман на Натаниел Хоторн, а главните улоги ги играат: Санта Бергер, Лу Кастел и Ханс Кристијан Блех.

Синопсис уреди

Дејствието на филмот се одвива во Салем, во 17 век. Естер Прин е осудена да ја носи црвената буква А, затоа што родила вонбрачно дете. Во текот на седум години, таа одбива да го открие таткото. Тогаш, во градот се појавува еден необичен странец, кој е сопругот на Естер. Тој открива дека таткото на детето на Естер е локалниот свештеник, која потоа паѓа во психичка криза и најпосле ја признава својата вина..[1]

Наводи уреди