Скарборски Гребен

Скарборски Гребен (анг. Scarborough Shoal, Scarborough Reef, филип.: Panatag Shoal; кин. 黃岩島, хуангјен дао) претставува група на острови и гребени во вид на атолски форми. Сместена е помеѓу Макклесфилд и Лузон на Филипините во Јужнокинеското Море, поточно во Лузонското Море. Независноста на територијата е спорна. Некои ја сметаат како дел од архипелагот Спретли во Јужнокинеското Море, поделени на повеќе земји. Скарборскиот Гребен не е дел од тој ланец.

Сателитска снимка на Скарборскиот Гребен (2000)

Наречен е по бродот трговскиот брод „Скарборо“ од крајот на XVIII век кој се насукал на гребенот, одземајќи ги животите на целата посада.[1]

Местоположба на гребенот.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Richard Bayly (Colonel.) (1896). Diary of Colonel Bayly, 12th Regiment, 1796-1830. Naval & Military Press. стр. 108.[мртва врска]
  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли