Сказни (книга од 1972)

„Сказни“ — книга со бајки на браќата Грим, објавена во 1972 година од издавачката куќа „Наша книга“.

Содржина уреди

Книгата содржи девет бајки:[1]

Технички податоци уреди

Книгата се употребувала како лектира за трето одделение во основните училишта во СР Македонија. Нацртот на корицата го направил Ристо Мијаковски, коректурата ја извршила Наде Микаровска. Книгата е испечатена во графичкиот завод „Киро Дандаро“ во Битола, во август 1972 година, а во тираж од 6 000 примероци. Книгата има 36 страници и не е каталогизирана ниту ја има меѓународната ознака ISBN.[2]

Наводи уреди

  1. Браќа Грим, Сказни, Наша книга, Скопје, 1972.
  2. Браќа Грим, Сказни, Наша книга, Скопје, 1972.