Ситуациска комедија

(Пренасочено од Ситком)

Ситуациска комедија или ситком (анг. situation comedy, sitcom) е поджанр на комедиски програми кој првобитно се појави на радио, а денеска зазема значајно место и скоро исклучиво се наоѓа на телевизија како еден од нејзините доминантни наративни форми. Ситкомите обично се состојат од ликови кои се повторуваат во позната околина, како на пример дома или на работно место.