Редот на фениксот (организација)

(Пренасочено од Сириус Блек)

Редот на фениксот е фиктивна организација во Хари Потер серијалот до книги напишани од Џ. К. Роулинг. Основана од Албус Дамблдор за да се бори со Лорд Волдеморт и неговите следбеници, Смртојадите, редот го позајмува името на петтото продолжение од серијалот, Хари Потер и Редот на фениксот.

Редот на фениксот
Хари Потер здружение
Податотека:Orderphoenix.jpg
Некои членови на Редот на фениксот во Хари Потер и Редот на фениксот, од лево на десно: „Лудоокиот“ Муди, Тонкс, Сируис, Лупин и Дамблдор
Делокруг 12 Grimmauld Place [ХП5][ХП6]
Дувлото [ХП7]
Лидер(и) Албус Дамблдор
Намери Да го спречи Лорд Волдеморт да успее во неговиот план да го освои светот
Непријатели Лорд Волдеморт и неговите Смртојади; Претходно: Министерство за магии
Прво појавување Хари Потер и Редот на фениксот

Синопсис

уреди

Кога Том Ридл почнал да го користи името Лорд Волдеморт и им објавил војна на магичниот свет, Дамблдор се обидел да земе контрола над ситуациата основајќи ја организацијата Редот на фениксот. Неколку ликови се придружиле на организацијата за да го запрат Лорд Волдеморт и неговото уништување на магичниот свет. За време на настаните непосредно пред првата книга, организацијата претрпела големи загуби, и била неспособна да продолжи со борбата против Волдеморт. За среќа, моќта на Лорд Волдеморт исчезнала кога тој се обидел да го убие Хари Потер. Тогаш организацијата била напуштена и заборавена.

При крајот на четвртата книга, Хари Потер и Пламениот пехар, Кога Дамблдор дозна за враќањето на Волдеморт, тој повика повторно да се активира организацијата Редот на фениксот. Многу од старите членови се вратија, но и нови членови се придружија и делотворно ги заменија тие членови кои умреле за време на првата војна. Организацијата го постави нивниот главен штаб во Грималд, број 12, родното место на Сириус Блек. Дамблдор беше означен за "Тајниот-чувар, човек кој единствено ја знае локацијата на тајниот штаб ќе биде загрозена, и затоа таа локација беше напуштена.

Забележителни членови

уреди

Сириус Блек

уреди

Флер Делакор

уреди

Ремус Лупин

уреди

Аластор Муди

уреди

Џејмс Потер

уреди

Лили Потер

уреди

Кингсли Шаклбот

уреди

Нимфадора Тонкс

уреди

Артур Визли

уреди

Моли Визли

уреди

Бил Визли

уреди

Чарли Визли

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди