Сирајаски јазик

Сирајаски јазикформозански јазик кој се зборувал во Тајван до крајот на 19 век. Денес во Тајван постојат неколку сирајаски заедници кои се обидуваат да го оживеат јазикот. Преку истражувања и предавања за јазикот, луѓето стануваат свесни за својот јазик. Денес, група деца во Шиншуа можат да зборуваат на сирајаски.[1]

Сирајаски јазик
Застапен воТајван
Подрачјејугозападен дел од државата
Координати22°58′N 120°18′E / 22.967° СГШ; 120.300° ИГД / 22.967; 120.300
Говорнициисчезнат, но има напори за оживување  
Јазично семејство
австронезиски
  • сирајаски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3fos
Предлошка:Infobox language/nonotice

БроевиУреди

Броевите во сирајаскиот јазик се формираат како на прикажаното во табелата:

обични редни
1 saat, sa-saat nawnamu
2 ruha, ru-ruha ka-ra-ruha
3 turu, tu-turu ka-ta-turu
4 xpat, pa-xpat ka-axpat
5 rima, ri-rima ka-ri-rima
6 nom, nə-nəm ka-annəm
7 pĭttu, pĭ-pĭttu ka-pa-pĭttu
8 kuixpa ka-kuixpa
9 matuda ka-matuda, ka-ma-matuda
10 saat kĭttiän ka-sasaat kĭttiän
Примери за поголеми броеви
12 saat kĭttiän äb ki ruha
14 saat kĭttiän äb ki pat
30 turu kĭttiän
60 nənnəm kĭttiän
99 matuda kĭttiän äb ki matuda
100 saat ka-ätux-an
4,000 xpat ka-tunnun-an
5,000 lima ka-tunnun-an

ПримериУреди

Оче наш

Raman-jan ka ito-tounnoun kow ki vullu-vullum;
Pakou-titik-auh ta nanang-oho,
Pa-irou-au ta pei-sasou-an- oho,
Paamt-au ta kamoei-en-hou, mama tou tounnoun ki vullum, k'ma-hynna tou Naei
Ph'ei -kame wae'i k'atta ki paoul-ian ka mamsing.
Atta-ral-a ki kaeu-itting-en-hou ymiaen-an, mama ka attaral-kame ta ymiaen ki kaeu-itting-'niaen
Ka inei-kame dmyllough tou repung-an, ra haoumi-ei-kame ki littou.
Ka a'mouhou ta pei-sasou-an, ta pei-lpoug-han, ta keirang-en ki kidi tou yhkaquan myd-darynnough,
Amen


НаводиУреди

  1. Musu hapa Siraya Архивирано на 6 септември 2008 г.

Користена литератураУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди