31°46′18.33″N 35°13′43.65″E / 31.7717583° СГШ; 35.2287917° ИГД / 31.7717583; 35.2287917

Папскиот пат кон Сионската гора

Сионската гора (хебрејски:הר צִיּוֹן, Хар Цион) е планина која се наоѓа во близината на стариот дел од Ерусалим.

На оваа брдо се наоѓа гробот на царот Давид, манастирот Света Марија, сионската горница, Собата на Холокаустот како и католичките гробишта.

До Сионската гора се оди преку т.н. „Папски пат“ (Дерек Хапифјор). Овој пат така е наречен по историската посета на папата Павле VI во 1964 година.

Надворешни врски

уреди