Синтискоромски јазик

Синтискоромскиот е дијалект на ромскиот јазик кој го зборуваат Синтите, Роми кои живеат во Германија, Франција, Австрија и северна Италија. Овој дијалект е карактеристичен по силното влијание на германскиот врз ромскиот и не е разбирлив со останатите ромски дијалекти.[1]

Синтскоромски јазик
Sinte Romani
Застапен воГерманија, Франција, Австрија и северна Италија
НародСинти
Говорници319,000  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3rmo

Наводи

уреди
  • Daniel Holzinger, Das Romanes. Grammatik und Diskursanalyse der Sprache der Sinte, Innsbruck 1993
  • Norbert Boretzky/Birgit Igla, Kommentierter Dialektatlas des Romani, Teil 1, Wiesbaden: Harrassowitz, 2004

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди