Семрежна приватност

Семрежна приватност го вклучува правото на личните информации во врска со чување, употреба, обезбедување на трети лица и прикажување на лични информации преку семрежјето. Заштита може да подразбира и лични идентификувачки информации(ЛИИ) или не-ЛИИ информации како што е однесување на посетител на едно мрежно место. ЛИИ се однесува до сите информации кои може да се користат за идентификација на поединецот. На пример, само со возраст и физичка адреса може да се одреди кој е поединецот без експлицитно откривање на нивното име, бидејќи овие два фактори се најчесто доволни за да се идентификува одредено лице.

Семрежната приватност претставува подмножество на компјутерската приватност. Голем број на експерти во областа на безбедноста и приватноста веруваат дека приватноста не постои; "Приватноста е мртва - преболете"[1] според Стив Рамбам, приватен детектив од областа на случаи за семрежна приватност. Всушност, тоа се смета дека "жалбата на семрежните услуги е да се емитуваат лични податоци за некаква цел."[2] Од друга страна, во својот есеј Вредноста на приватноста, експерт за безбедност Брус Шнеиер вели: "Заштита нас не штити од злоупотреби од страна на оние кои имаат власт, дури и ако не правиме ништо лошо во времето на надзорот. "[3][4]

Нивоа на приватност

уреди

Луѓе само со просечна загриженост за семрежната приватност не треба да воспостават целосна анонимност. Семрежните корисници можат да ја заштитат нивната приватност преку контролирано откривање на лични информации. Откривањето на IP-адреси, не за лична идентификација и профилирање и слични информации, може да стане прифатливо при размени поради практичноста, бидејќи корисниците на друг начин би можеле да загубат со користење на околини, па потребно е ригорозно да се потиснат такви детали. Од друга страна, некои луѓе сакаат многу посилно да ја заштитат приватноста. Во тој случај, тие може да се обидат да постигнат семрежна анонимност за да се обезбеди приватност - користење на семрежјето без да се даде на трети лица способноста да се поврзат на семрежни активности за лична идентификација (ЛИИ) на семрежниот корисник. Со цел да ги задржат своите информации приватни, луѓето треба да бидат внимателни за она што тие го поднеле и се погледнат на семрежјето. Кога пополнуваат формулари и купуваат стока, што може да се следи бидејќи информациите не се приватни, компании со испраќање на семрежен кориснички спам и рекламирање на слични производи.

Постојат многу начини за заштита на поединци и нивните финансии на семрежјето, особено во справувањето со инвестиции. Да се ​​осигура безбедноста, да ги исполнуваат со брокер лично или преку телефон, да се знае вистинската личност која се занимава со пари на поединецот. Второ, да поставуваат прашања. Ако лицето на телефон се чини незаинтересирано, ова е црвено знаме и треба да му кажат на поединецот дека на овој поединец не треба да му се верува. Трето, да се заштитат сите лични информации. Да се воздржат од давање на име и презиме, адреса, или било која друга лична информација која може да се користи за лесен пристап до вашите финансии. Може да се дадат информации само ако се покаже дека компанијата и поединецот е легитимен. Не прашувај за e-mail со финансиска изјава. Писмена копија покажува дека поединци не се занимаваат со хакери. И на крај, да се испита компанијата за поединци со кои се инвестира.[5]

Исто така, постојат многу владини групи кои ја штитат нашата приватност безбедност на семрежјето. Федералната комисија за трговија (ФКТ) нагласува дека осигурување на заштитата на социјалниот поединец, кој се занимава со работи на семрежјето е многу важна. Обрни внимание на ѓубрето и e-mail кои се добиени од интернет. Хакерите лесно може да пристапат до овие важни е-пораки. Поставување на тешки лозинки, за да не може секој лесно да дојде до информации. Потврдени извори за да бидете сигурни е дека тие се безбедни и е во ред да се дадат лични информации. Центар за жалби за интернет криминал (IC3) работи во партнерство со Федералното биро за истраги (ФБИ) и Националниот канцелариски криминален центар (NW3C) да им помогне и да добијат кривични жалби во врска со интернет. Стејт Департментот на САД има мисија да го намали криминалот на интернетот на меѓународно ниво. Еден пример за ова би биле измамите што се случија од различни земји на интернет.[6] Објавување на постови на семрејжето може да биде штетно за поединците. Информациите објавени на интернет се трајни. Тука спаѓаат коментари напишани на блогови, слики, и мрежни места како Фејсбук и Твитер. Сето тоа е апсорбирано во сајбер просторот и откако еднаш ќе се објави, секој може да го пронајде и да го прочита. Ваквата можност може да се поврати и да нанесе штети подоцна на луѓето кога аплицираат за работа или кога некој пребарува информации за некого.[7]

Ризици за интернет приватност

уреди

Во денешниот технолошки свет, милиони лица се предмет на приватни закани. Компаниите се ангажирани не само да се види што ќе се посети на интернет, но и да се инфилтрираат и информации и да се испрати рекламирање врз основа на вашата историја на прелистување. Луѓе поставаат сметки на Facebook и внесуваат банка и информации за кредитна картичка на разни мрежни места.

Оние загрижени за интернет приватност често цитираат голем број на приватностни ризици- настани кои може да ја загрозат приватноста - што може да се сретнaт со користењето на интернет.[8] Овие методи на компромис може да се движат од собирање на статистички податоци за корисниците, за повеќе злонамерни акти како што се ширење на [шпионски програм|шпионски програми] и разни форми на грешки (софтверски грешки) за експлоатација.

Заштитни мерки се предвидени за неколку од мрежните места за друштвено вмрежување за да се обиде да се обезбедат корисниците со заштита на нивните лични податоци. На Фејсбук на пример приватностните поставки се достапни за сите регистрирани корисници. Прилагодувањата достапни на Фејсбук ја вклучуваат способноста за блокирање на одредени поединци од гледање на вашиот профил, способноста да ги изберете вашите "пријатели" и способноста да се ограничи кој има пристап до вашите фотографии и видео клипови. Прилагодувања за приватност се исто така достапни и на други места за друштвено вмрежување како што се e-хармонија и Мајспејс. Тоа е привилегија на корисникот да се применуваат овие поставувања при обезбедување на лични податоци на интернет.

Кон крајот на 2007 година Фејсбук започнал Beacon програма каде што корисникот изнајмувал евиденција каде биле објавени на јавноста за пријателите да ја видат. Многу луѓе беа налутени од оваа повреда на приватноста.

HTTP колачиња

уреди

Колачиња се податоците зачувани на компјутерот на корисникот кои помагаат во автоматски пристап до мрежни места или одлики или други потребни информации во сложени мрежни места. Тие, исто така може да се користат за корисничко СЛЕДЕЊЕ со зачувување на посебна употреба на историски податоци во колаче. Cookies се од заеднички интерес во областа на приватноста. Како резултат на тоа, некои видови на колачиња се класифицирани како следење на колачето. Иако веб програмери најчесто користат cookies за легитимни технички цели, има голем број на злоупотреби. Во 2009 година, два истражувачи забележале дека за друштвено вмрежување на профили може да бидат поврзани со колачиња, дозволувајќи им на профилите за друштвеното вмрежување да бидат поврзани со навики за прелистување.[9]

Системите обично не го прават корисникот експлицитно свесен за чување на колаче. (Иако некои корисници се противат на тоа, не соодветно се однесуваат со интернет приватноста. Тоа прави сепак да има последици за компјутерската приватност, и специјално за компјутерски науки. Во изминатите години, повеќето компјутерски корисници не се целосно свесни за колачиња, Но неодамна, корисници станаа свесни за штетното влијание на интернет колачиња: неодамнешната направена студија покажа дека 58% од корисниците имаат барем еднаш, избришано колачиња од нивниот компјутер и дека 39% од корисниците ги избришале колачињата од нивниот компјутер секој месец. Колачиња за рекламите го претставуваат главниот начин на таргетирање на потенцијални клиенти.

Оригиналните програмери на колачиња имале за цел само на мрежни места кој првично бил дистрибуиран да овозможи колачиња за корисниците да можат да имаат придобивка, затоа враќаат само податоци кои веќе ги поседува мрежното место. Меѓутоа, во пракса програмерите може да го избегнат ова ограничување. Можни последици се:

 • Поставување на лична идентификација, ознака во прелистувач за да се олесни веб профилирање, или
 • Користење на повеќестранично скриптирање или други техники за да украдат информации од колачињата на корисникот.

Колачињата имаат бенефиции за кои многу луѓе не можат да знаат. Една придобивка е дека мрежните места кои често се посетуваат кај кои се бара лозинка, колачите го прават така да не мора да се пишува во секое време. Колачињата исто така, може да ги следат вашите желби да ви покажат мрежни места кои може да ве интересираат. Колачињата се направени од повеќе страници бесплатно да се користат без каков било вид на исплата. Некои од овие бенефиции се, исто така, негативни. На пример, еден од најчестите начини на кражба од хакери е преземање на вашето корисничко име и лозинка која колачето ја запомнува. Додека голем број на страници се бесплатни, тие треба да направат профит и некои како од нив ги продаваат своите простори за рекламни. Овие реклами, кои се персонални, често може да го замрзнат вашиот компјутер или да предизвикаат проблеми. Колачињата се најчесто безопасни освен за трети лица.[10] Овие колачиња не се направени од страна на мрежната страница за себе, но од страна на веб банер рекламни компании. Овие трети лица со колачиња се толку опасни, бидејќи тие ја имаат истата информација која редовно колачињата ја прават, каде што се гледаат навики и често посетени мрежни места, но тогаш тие ги даваат овие информации на други компании.

Флеш колачиња

уреди

Флеш колачиња, исто така познати и како Local Shared Object, работат на ист начин како нормални колачиња и се користат од страна на Adobe Flash Player за да ја запазат информацијата на компјутерот на корисникот. Тие покажуваат слични приватносни ризици како нормални колачиња, но не се толку лесно пристапни, што значи дека опцијата во повеќето пребарувачи да не прифаќа колачиња не влијае на Флеш колачиња. Еден начин да ги погледнете и контрола над нив е со прелистувачките екстензии или додатоци.

Трајни колачиња

уреди

Трајни колачиња се вклучени во Javascript-заснована апликација која произведува колачиња во прелистувач кои активно се спротивставени на бришење од дедундантност со копирање во различни форми на машината на корисникот (на пример: Флеш , разни HTML5 складирачки механизми, window.name кеширање, итн), и воскреснувајќи копии кои се исчезнати или истечени. Трајни колачиња го постигнува ова со зачувување на податоци од колачето во неколку видови на чувачки механизми кои се на располагање на локалниот пребарувач.

Фотографии на интернет

уреди
 
'Без слики' — ознака на Викиманија

Денес многу луѓе имаат дигитален фото апарат и ги објавуваат своите слики онлајн. Луѓето опишани во овие фотографии не би сакале да се појават на интернет.

Некои организации се обидуваат да одговорат на оваа загрижувачка проблематика поврзана со приватноста. На пример, во 2005 година Викиманија конференцијата, потребните фотографи да имаат претходна дозвола на луѓето во нивните слики. Некои луѓе носеле ознаки „Без слики“ за означување дека тие не би сакале да имаат фотографија.

Законот на Харвард објави кратко парче наречено "во лице на опасноста: препознавање на лицето и законот за приватност", голем дел од тоа објаснува како "вклучување на закон за приватноста, во својата сегашна форма, не е од помош на оние неволно обележани."[11] Секое лице може да биде неволно обележано во слика и прикажано на начин кој може да го наруши лично на некој начин, и од време Фејсбук добива за преземање одредување на слика, многу луѓе ја имаат веќе оваа можност да ја видите, смените или дистрибуирате така. Покрај тоа, традиционалните прекршочно право не ги заштитува луѓето кои се заробени од страна на фотографијата во јавноста, бидејќи тоа не се смета за нарушување на приватноста. Интензивноата Фејсбук Полиса за приватност ги опфаќа овие проблеми и многу повеќе. На пример, политиката наведува дека тие го задржуваат правото да се открие член на информации или споделување на слики со компании, адвокати, судовите, владините тела, итн ако тие чувствуваат дека е апсолутно неопходно. Политиката, исто така, ги информира корисниците кои на профилот имаат слики главно да им помогне на пријателите да се поврзат едни со други.[12] Сепак, овие, како и други слики, им овозможуваат на другите луѓе да ја нападнат приватноста на лицето со наоѓање информации кои може да се користат за следење и лоцирање на одреден поединец. Во една статија објавена во ABC News, било наведено дека два тима на научници откриле дека холивудските ѕвезди се откажуваат од нивните приватни информации многу лесно преку слики поставени на Интернет. Покрај тоа, било откриено дека фотографии, направени од страна на iPhone и автоматски се закачени на латитуда и лонгитуда на преземената слика преку метаподатоци освен ако оваа функција е рачно забранета.[13]

Технологија за препознавање на лице може да се користи за да се добие пристап до приватни податоци на едно лице, според една нова студија. Истражувачите на Карнеги Мелон Универзитетот во Комбинација со скенирање на слика, пресметување во облаци и јавни профили од друштвените мрежни места од мрежата за да се идентификуваат поединци присутни во светот. Податоците вклучувале дури и социјално осигурување на корисникот.[14] Експертите предупредуваат на ризици за приватноста со кои се соочува зголеменото спојување на нашите онлајн и офлајн идентитети. Истражувачите имаат исто така развиен мобилен став на "зголемена реалност" кој може да прикаже лични податоци преку сликата на едно лице фатена на екран на умен телефон.[15] Бидејќи овие технологии се широко достапни, во нашата иднина идентитетите може да станат изложени на некој со паметен телефон и интернет врска. Истражувачите веруваат дека со ова би можело да не натераат да ги преиспитаме нашите идни ставови на приватност.

Пребарувачи

уреди

Пребарувачите имаат способност да ги пратат пребарувањата на корисникот. Лични информации може да бидат откриени преку пребарувања, вклучувајќи пребарување на предмети што се користат за време на пребарување и многу повеќе. Пребарувачите тврдат дека потребата да се задржат таквите информации со цел да се обезбедат подобри услуги, заштита против безбедносен притисок и заштита од измама.[16] За пребарување потребно е сите на своите корисници да им доделат одреден број. Оние кои се во контрола на базата на податоци често водат евиденција за тоа каде на интернет секој член има отпатувано. Систем на AOL е еден пример. AOL има база на податоци за 21 милион членови, секој со свој специфични идентификациски број. Начинот на кој AOLSearch е формиран, сепак, му овозможува на AOL да води евиденција на сите мрежни места со посети од страна на било кој член. Иако вистинскиот идентитет на корисникот не е познат, со полниот профил на член може да се направи само со користење на информации зачувани од AOLSearch. Со евиденција на она што луѓето го достапиле преку AOLSearch, можеме да дознаеме многу за некој дури и без да го знаеме неговото или нејзиното име.[17]

Пребарувачите исто така се способни да ги задржат информациите за корисникот, како што се локацијата и времето поминато со помош на пребарувачот за најмногу деведесет дена. Поголемиот дел од задржаните податоци од страна на операторите на пребарувачите да ги користат податоците за да се добие чувство за тоа каде мора да исполнат во одредени области на нивната дејност. Луѓето кои работат во правната област, исто така, дозволено е да се користат со информациите собрани од овие пребарувачки мрежни места. Пребарувачка алатка на Google е дадена како пример за својот пребарувач што ги задржува информациите внесени во период од три четвртини од годината пред тоа да застари за јавна употреба. Yahoo! ги следи стапките на Google, во смисла на тоа дека исто така ги брише информациите за корисникот по период од деведесет дена. Други пребарувачи како што се Прашајте! пребарување ја промовирал алатка за "AskEraser" што во суштина ги зема личните информации кога ќе се побара.[18]

Влезни податоци

уреди

Многу програми и оперативни системи се поставени за вршење на употреба на влезните податоци. Ова може да вклучува снимање кога компјутерот е во употреба, или кои мрежни места се посетени. Ако трета страна има доволно пристап до компјутерот, легитимно или не, приватноста на корисникот може да биде компромитирана. Ова би можело да се избегне со оневозможување на сечење или расчистување на логовите редовно. Сечење на податоци најчесто се користи во научни експерименти и системи за следење, каде што има потреба да се соберат информации побрзо отколку што човекот веројатно може да собере информации и во случаите кога точноста е од суштинско значење. Примери на типови на информации и влезни податоци во систем може да се соберат и да вклучуваат температури, звучни честоти, вибрации, интензитет на светлина, електрични струи, притисок и промени на материјата.

Заштита кај страните за друштвено вмрежување

уреди

Пред појавата на страни за друштвено вмрежување во текот на изминатата деценија, имало почетни форми на технологии на друштвена мрежа во кои се вклучени онлајн мултиплеер игри, блог-страници, новински групи, писма листи и услуги. Овие сите создадоа основа за новите современи мрежни места, па дури и од самиот почеток на овие постари верзии, приватноста претставува проблем. Во 1996 година, една млада жена во Њујорк била на првиот состанок со онлајн запознавање и подоцна го тужела за сексуално малтретирање. Ова е само почетокот на примери на многу поголеми проблеми во врска со интернет приватност.[19]

Spokeo - претставува "поврзување на луѓе" пребарувач со резултатите собрани преку агрегација на податоци. Мрежната страница содржи информации како што се возраста, брачен статус, проценка на личното богатство, најблиското семејство и домашна адреса на поединечните луѓе. Оваа информација е составена преку она што е веќе на интернет или во друга јавна евиденција, на мрежното место не е гаранција за точност.[20][21][22]

Случајот со Твитер - Во јануари 2011 година, Владата доби судски налог да ги принуди страните за друштвено вмрежување, Твитер, за да се откријат информации околу одредени претплатници кои се вклучени во Викиликс случаи. Како резултат на овој случај сигурноста е доведена во прашање поради тоа што се занимава со корисничките права. Твитер се пресели за да се јави на судски налог, а со поддршка на идејата дека интернет корисниците треба да бидат известени и даде можност да ги бранат своите уставни права во судот пред нивните права да се компромитирани.[23]

Пријатели на Фејсбук - Една студија била спроведена во североисточниот Универзитет од Алан Мислав и неговите колеги од Макс Планк Институтот за софтверски системи, каде алгоритмите се создадени за да се обидат да откријат лични особини на корисник на Фејсбук од страна гледајќи во списокот на нивните пријатели. Тие бараат информации како што се средно училиште и колеџ каде учеле, големина, родниот град, година на дипломирање. Студијата открива дека само 5% од луѓето мислеа да ја променат списокот на нивните пријатели да биде приватна. За останатите корисници, 58% прикажани присуствуваа на универзитет, на 42% го открија работодавците, на 35% ги открија интересите и 19% дале на гледачите пристап на јавноста до каде што биле сместени. Поради корелација на пријатели на Фејсбук и универзитети каде присуствувале, било лесно да се открие каде што корисникот на Фејсбук бил врз основа на нивниот список на пријатели.[24]

Семрежни услужници

уреди

Интернет корисници да добиваат пристап до интернет преку семрежен услужник (ISP). Сите податоци пренесени кон и од корисниците мора да помине низ услужник. Така, семрежните услужници имаат потенцијал да ги набљудуваат корисницичките активности на Интернет.

Сепак, услужниците обично се спречени да учествуваат во такви активности поради законски, етички, бизнис или технички причини.

Додека се регистрирате за интернет услуги, секој компјутер содржи единствена IP, интернет протокол адреса. Ова особена адреса нема да подари приватни или лични информации, сепак, слабата алка потенцијално може да открие информации од вашиот ISP.[25]

Општи прашања во врска со корисник за интернет приватност станаа грижа за агенцијата на ОН за да издаде извештај за опасностите на измама на идентитетот.[26] Во 2007 година, Советот на Европа го одржа својот прв годишен ден за заштита на податоци на 28 јануари, кој оттогаш еволуира во денот на приватност на личните податоци.[27]

Правни закани

уреди

Користење од страна на владини агенции на низа на технологии со цел да се следи и се собираат информациите на интернет корисници се тема на многу дебати меѓу поборниците за приватност, граѓанските слободари и оние кои веруваат во такви мерки дека се неопходни за спроведување на законот да се задржи чекор со брзо менување на комуникациската технологија.

Конкретни примери

уреди
 • По одлуката на Советот на Европската унија на министрите во Брисел, во јануари 2009 година, во Велика Британија, одделот за внатрешни работи усвои план за да се овозможи полицијата да пристапи до содржината на компјутери на поединци без налог. Процесот, наречен "далечинско барање", им овозможува на еден дел, на оддалечена локација, да се испита друг тврд диск и интернет сообраќај, вклучувајќи е-епошта, историјата на прелистување и мрежни места кои ги посетил. Сега е дозволено, да побара британската полиција да спроведе далечинско пребарување на нивно име. На интернет може да се дадат и материјали собрани да се користат како докази, врз основа на висок офицер верувајќи дека тоа е потребно за да се спречи сериозен криминал. Пратениците од опозицијата и граѓанските слободари се загрижени за овој потег кон проширување на надзор и можното влијание на личната приватност. Вели Шани Чакрабарти, директор на групата за човекови права Либерти ", јавноста ќе сака тоа да биде контролирана од страна на новите закони и судско овластување. Без тие механизми тоа е катастрофален удар за секоја претстава на личната приватност. "[28]
 • На ФБИ софтверот волшебниот фенер бил тема на многу дебати кога е објавени во ноември 2001 година. Овој софтвер е тројанскиот коњ програма со која се најавува на корисничката тастатура каде рендерирање на енкрипцијата е бескорисно.[29]

Други потенцијални ризици за Интернет сигурност

уреди
 • Злонамерен програм е термин за малициозен софтвер и се користи да го објасни софтверот кој има за цел да оштети некој друг компјутер, опслужувач или компјутерска мрежа преку употреба на вирус, тројанец, спајвер, и сл.[30]
 • Шпионски програм е дел од софтвер кој помни информации од компјутерот на корисникот без корисникот да биде свесен за тоа.[30]
 • Веб бубачка е објект вграден во мрежно место или пошта и е најчесто невидлив за корисникот на мрежната страница или за читачот на поштата. Овозможува проверка дали личноста има гледано определено мрежно место или има прочитано некоја е-пошта.
 • Phishing е кривичен процес на обидот да се добијат чувствителни информации, како кориснички имиња, лозинки, за кредитна картичка или банкарски информации. Фишинг е интернет криминал од некој маскиран како сигурно лице во некоја форма на електронска комуникација.
 • Pharming е хакерски обид да се пренасочи сообраќајот од легитимно мрежно место на сосема различна адреса. Pharming може да се спроведе со промена на домаќинската податотека на компјутерот на жртвата или преку искористување на ранливоста на DNS опслужувач.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
 1. „Toor2122 – Steve Rambam – Privacy Is Dead – Get Over It“. Video.google.com. August 1, 2006. Архивирано од изворникот на 2011-12-29. Посетено на September 13, 2010.
 2. Pogue, David (January 2011). „Don't Worry about Who's watching“. Scientific American. 304 (1): 32.
 3. „The Value of Privacy by Bruce Schneier“. Schneier.com. Посетено на 2011-11-25.
 4. Bruce Schneier. „The Eternal Value of Privacy by Bruce Scneier –“. Wired.com. Посетено на 2011-11-25.
 5. Naylor,C., Woods, M., & White, C. (2009). Investment Fraud Over the Internet. http://www.in.gov/sos/securities/files/0865-1007_InvestmentFraudBroch-FINAL_WEB.pdf.
 6. Vincent, Nicole. (2011,October 18). Preventing Identity Theft and Cyber Crimes.http://onguardonline.gov/blog/preventing-identity-theft-and-other-cyber-crimes.
 7. No Author. Washington State Office of the Attorney General. (2008). Families and Educators: Information is Permanent. http://www.atg.wa.gov/InternetSafety/FamiliesAndEducators.aspx Архивирано на 5 октомври 2011 г..
 8. Matt Schafer (August 2, 2010). „Privacy, Privacy, Where for Art Thou Privacy?“. Lippmannwouldroll.com. Архивирано од изворникот на 2010-10-18. Посетено на October 17, 2010. As consumers have became wise to the use of cookies, however, the industry has began using both normal cookies and local shared objects (a.k.a flash cookies) in the event that users would delete the normal cookies.
 9. Krishnamurthy B, Wills CE. (2009). On the Leakage of Personally Identifiable Information Via Online Social Networks.
 10. „Bookmarkable URL intermediate page“. Web.ebscohost.com. Посетено на 2011-11-22.
 11. In the Face of Danger: Facial Recognition and the Limits of Privacy Law. (2007). Retrieved from Harvard, Harvard Law Review: http://www.harvardlawreview.org/issues/120/May07/note_4397.php Архивирано на 2 август 2010 г..
 12. Facebook's Privacy Policy. (2010). Retrieved from Facebook: http://www.facebook.com/policy.php.
 13. Heussner, M. K. (2010). Celebrities' Photos, Videos May Reveal Location. Retrieved from ABC: http://abcnews.go.com/technology/ celebrity-stalking-online-photos-give-location/ story?id=11162352&page=1.
 14. „Online photos can reveal our private data say experts“. BBC News. August 3, 2011.
 15. „More Than Facial Recognition - Carnegie Mellon University“. Cmu.edu. Посетено на 2011-11-22.
 16. (December 2010) Online Privacy: Using the Internet Safely. Retrieved from http://www.privacyrights.org/fs/fs18-cyb.htm
 17. (August 2006) CNET news. Retrieved from http://news.cnet.com/2100-1030_3-6103098.html
 18. Dye, Jessica. „Consumer Privacy Advocates Seek Search Engine Solution“. EContent. Архивирано од изворникот на 2012-07-01. Посетено на 10/20/11. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 19. Tracy Mitrano. (2006, November, December). A Wider World: Youth, Privacy, and Social Networking Technologies. Retrieved from http://www.educause.edu/EDUCAUSE+Review/EDUCAUSEReviewMagazineVolume41/AWiderWorldYouthPrivacyandSoci/158095 Архивирано на 29 април 2011 г.
 20. „About Spokeo | People Search | White Pages | Phone Book | FREE!“. Spokeo.com. 2011-11-10. Архивирано од изворникот на 2012-05-10. Посетено на 2011-11-22.
 21. Baynes, T. (2011, February 24). Lawsuits challenge U.S. online data brokers. Reuters. Retrieved from http://uk.reuters.com/article/2011/02/24/idUKN2427826420110224?pageNumber=1 Архивирано на 18 мај 2015 г.
 22. Davis, W. (2011, February 17). Spokeo charged with violating fair credit reporting act. MediaPost Publications. Retrieved from http://www.mediapost.com/publications/ Архивирано на 31 декември 2013 г.? fa=Articles.showArticle&art_aid=145270
 23. (1/8/11) Government Requests For Twitter Users’ Personal Information Raises Serious Constitutional Concerns. Retrieved from http://www.aclu.org/technology-and-liberty/government-requests-twitter-users-personal-information-raise-serious-constitu
 24. Erik Hayden. (2010, March 11). On Facebook, You Are Who You Know. Retrieved from http://www.miller-mccune.com/culture-society/on-facebook-you-are-who-you-know-10385/#
 25. „Online Privacy: Using the Internet Safely | Privacy Rights Clearinghouse“. Privacyrights.org. Посетено на 2011-11-22.
 26. „UN warns on password 'explosion'. BBC News. 2006-12-04. Посетено на 2011-11-25.
 27. Peter Fleischer, Jane Horvath, Shuman Ghosemajumder (2008). „Celebrating data privacy“. Google Blog. Посетено на 12 August 2011.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 28. Post. „Police set to step up hacking of home PCs“. Timesonline.co.uk. Посетено на 2011-11-25.
 29. „FBI 'Lantern' Software Does Log Keystrokes“. Rumormillnews.com. Архивирано од изворникот на 2012-06-23. Посетено на 2011-11-25.
 30. 30,0 30,1 Received from http://technet.microsoft.com

Прочитај понатаму

уреди

Надворешни врски

уреди