Седална коска

Седалната коска (латински: os ischii) е сместена под бедрената коска и зад срамната коска, претставува дел од карличната коска и учествува во формирањето на масивниот коскен појас (карлица).

Седална коска
Pelvic girdle illustration.svg
Карличен појас
Gray341.png
Лева карлична коска, во рамките на карлицата (седалната коска означена во левиот долен агол)
Податоци
Назнаки
Латинскиos ischii
MeSHA02.835.232.611.548
TAA02.5.01.201
FMAFMA:16592

ДеловиУреди

Седалната коска е составена од:

ЗглобовиУреди

Седалната коска учествува во градбата на зглобот на колкот (латински: articulatio coxae), го поврзува ацетабулумот од карличната коска со главата од бутната коска, спаѓа во топчести зглобови и се вршат сите движења на ногата.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди