Светско првенство во ракомет за жени 1962

Светско првенство во ракомет за жени 1962 — 2-то Светско првенство во ракомет за жени кое се одржало во Романија. На турнирот вкупно учествувале 9 репрезентации.

Светско првенство во ракомет за жени 1962
Податоци за турнирот
Домаќини Романија
Датуми7 јули – 15 јули
Екипи9
Конечен исход
Првак Романија (1 титула)
Второпласиран Данска
Третопласиран Чехословачка
Статистикa за турнирот
Натпревари21
Дадени голови316 (15.05 по натпр.)

Златниот медал го освоила репрезентацијата на Романија, победувајќи ја Данска во финалето, додека бронзениот медал го освоила Чехословачка.

Прва фаза

уреди

Група A

уреди
Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени голови Примено голови Головна разлика Бодови
  Чехословачка 2 1 1 0 23 12 +11 3
  СССР 2 1 0 1 16 24 –8 2
  Западна Германија 2 0 1 1 15 18 –3 1
СССР   11–8   Западна Германија
Чехословачка   7–7   Западна Германија
Чехословачка   16–5   СССР

Група B

уреди
Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени голови Примено голови Головна разлика Бодови
  Данска 2 2 0 0 20 11 +9 4
  Унгарија 2 1 0 1 21 16 +5 2
  Јапонија 2 0 0 2 15 29 –14 0
Унгарија   17–8   Јапонија
Данска   8–4   Унгарија
Данска   12–7   Јапонија

Група C

уреди
Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени голови Примено голови Головна разлика Бодови
  Романија 2 1 1 0 12 7 +5 3
  Југославија 2 1 1 0 8 5 +3 3
  Полска 2 0 0 2 6 14 –8 0
Романија   9–4   Полска
Југославија   5–2   Полска
Романија   3–3   Југославија

Главна фаза

уреди
     Екипата ќе се натпреварува за 1–2 место
     Екипата ќе се натпреварува за 3–4 место

Група I

уреди
Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени голови Примено голови Головна разлика Бодови
  Романија 2 2 0 0 16 10 +6 4
  Чехословачка 2 1 0 1 9 12 –3 2
  Унгарија 2 0 0 2 12 15 –3 0
Романија   9–7   Унгарија
Чехословачка   6–5   Унгарија
Романија   7–3   Чехословачка

Група II

уреди
Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени голови Примено голови Головна разлика Бодови
  Данска 2 2 0 0 17 9 +8 4
  Југославија 2 1 0 1 15 12 +3 2
  СССР 2 0 0 2 9 20 –11 0
Југославија   10–5   СССР
Данска   10–4   СССР
Данска   7–5   Југославија

Последна фаза

уреди
Екипа Натпревари Победи Нерешени Порази Дадени голови Примено голови Головна разлика Бодови
  Полска 2 2 0 0 21 14 +7 4
  Западна Германија 2 1 0 1 19 11 +8 2
  Јапонија 2 0 0 2 16 31 –15 0
Полска   16–10   Јапонија
Западна Германија   15–6   Јапонија
Полска   5–4   Западна Германија

Финале

уреди
5/6 Унгарија   12–10   СССР
3/4 Чехословачка   6–5   Југославија
1/2 Романија   8–5   Данска

табела

уреди

Место Екипа
    Романија
    Данска
    Чехословачка
4   Југославија
5   Унгарија
6   СССР
7   Полска
8   Западна Германија
9   Јапонија

Светски шампион 1962

 
Романија
1-ва титула