Св. Јован Рилски Чудотворец (бугарски: Свети Иван Рилски Чудотворец ) — бугарски светец. Тој се смета за покровител на бугарскиот народ, патрон и основач на најголемиот манастир во Бугарија - Рилскиот манастир, но и за Патронот на бугарските будители[2].

Свети Јован Рилски
Икона на Јован Рилски.
Роден(а) 876,
Починал(а) 18 август 946
Почитуван(а) во Бугарија
Слава 19 октомври[1]

Галерија

уреди

Наводи

уреди