Сатурн LXI, привремено познат како S/2004 S 30, е природен сателит на Сатурн. Неговото откритие беше објавено од Скот С. Шепард, Дејвид К. Џевит и Јан Клејна на 7 октомври 2019 година од набљудувања направени помеѓу 12 декември 2004 и 21 март 2007 година[1].

Сатурн LXI
Откривање
ОткривачШепард и сор.
Откриено2019
Ознаки
S/2004 S 30
Орбитални особености 
20.424.000 km
Занесеност0.113
−1084.1 денови
Наклон156.3°
Месечина наСатурн
Физички особености
Среден пречник
4+50
30
 km
25.4

Сатурн LXI е со пречник од околу 4 километри и кружи околу Сатурн на просечно растојание од 20,396 Gm за 1087,84 дена, на 157,5° до еклиптиката, во ретроградна насока и со ексцентричност од 0,113.

Поради грешка во првичното објавување на S/2004 S 30, тој беше објавен од Minor Planet Center со точно иста орбита како S/2004 S 25.

Проблемот беше коригиран подоцна истиот ден.

Наводи уреди

Предлошка:Saturn