Саскачеван (англиски и француски: Saskatchewan) — покраина во Канада. Заедно со Алберта влегува во саставот на Конфедерацијата во 1905. година.

Коњаничка статуа на Елизабета II во Регина. Статуата била откриена од страна на кралицата во 2005 година.

Најголем град на оваа покраина е Саскатун (англиски: / француски: Saskatoon). Традиционално во овој крај на Канада, развиени се земјоделството и шумарството.

Наводи уреди