Сандра Хардинг

Сандра Г. Хардинг (родена 1935 година) е американски филозоф на феминистичката и постколонијалната теорија, епистемологија, методологија на истражување и филозофија на науката. Таа предавала две децении на Универзитетот во Делавер пред да се пресели на Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес во 1996 година.[1] Таа го водела Центарот за студии на жени на УКЛА од 1996 до 2000 година и ко-уредуваше „ Знаци: весник на жените во културата и општеството“ од 2000 до 2005 година. Таа во моментов е почитуван професор во пензија за образование[2] и Родови студии [3] на УКЛА и истакнат вонреден професор по филозофија на Државниот универзитет во Мичиген.[4] Во 2013 година таа била наградена со наградата Џон Дезмонд Бернал од Здружението за социјални студии на науката (4С) . (Пораните добитници на оваа награда се Роберт Мертон, Томас С. Кун, Мери Даглас и Џозеф Нидам . )

Сандра Г. Хардинг
Роден(а)29 март 1935 (85 години)
Периодфилозофија од 20 век
ПодрачјеЗападна филозофија
ШколаФеминистичка филозофија, пост колонијализам
Претежна дејност
Епистемологија, филозофија на науката, теорија на гледната точка
Значајни идеи
Силна објективизација, феминистичка епистемологија

Таа има развиено истражувачки стандард за „ силна објективизација “ и придонело за артикулација на методологијата на гледната точка . Овој вид на истражувачки процес започнува од прашањата што се јавуваат во секојдневниот живот на луѓето во угнетените групи. За да одговори на ваквите прашања, „проучува“, испитувајќи ги принципите, практиките и културите на доминантните институции, од чие дизајнирање и управување се исклучени угнетените групи. Таа исто така придонела за развој на феминистички, антирасистички, мултикултурни и постколонијални студии за природните и општествените науки, прашувајќи до степен кога парадигмите, како феминистичкиот емпиризам, се корисни за промовирање на целите на феминистичкото истражување. Таа е автор или уредник на многу книги и есеи на овие теми и била еден од основачите на полето на феминистичката епистемологија . Оваа работа е влијателна во општествените науки и во студиите за жени / род низ дисциплините. Помогна да се создадат нови видови дискусии за тоа како најдобро да се поврзе научното истражување со про-демократските цели.

Била како гостинка професорка на Универзитетот во Амстердам, Универзитетот во Костарика, Швајцарскиот федерален институт за технологија [5] и Азискиот технолошки институт . Била консултант со повеќе организации на Обединетите нации, вклучувајќи ја Панамериканската здравствена организација, УНЕСКО, Комисијата на ООН за наука и технологија за развој [6] и Фондот за развој на ООН за жени . Фи Бета Капа ја избрала за национален предавач во 2007 година. Предавала на над 300 колеџи, универзитети и конференции на пет континенти.[2]

За време на сега познато како „ Војна на науките “, таа била дел од дебатата во врска со неутралната вредност на науките. Овој аспект на нејзината работа бил критикуван од математичарите Мајкл Саливан,[7] Мери Греј,[8] и Ленор Блум,[9] и од историчарот на науката Ен Хибнер Коблиц .[10]

Образование и кариераУреди

Сандра Хардинг дипломирала на колеџот Даглас на Универзитетот Рутгерс во 1956 година. По 12 години работа како правен истражувач, уредник и наставник по математика во петто одделение во Њујорк и Погкипси, Њујорк, таа се вратила на постдипломски студии и докторирала на Филозофскиот оддел на Универзитетот во Њујорк во 1973 година.[2]

Нејзината прва универзитетска професорска работа била во Центарот Ален на Државниот универзитет во Њујорк во Олбани, експериментален колеџ за критички општествени науки, кој бил „вратен“ од државичката Њујорк во 1976 година. Потоа се приклучила на Одделот за филозофија на Универзитетот во Делавер, со заедничко назначување во Програмата за студии на жени. Таа била промовирана во вонреден професор во 1979 година, и во редовен професор во 1986 година. Од 1981 година, додека не го напуштила Делавер во 1996 година, таа одржала заеднички состанок на Одделот за социологија. Била директорка на Програмата за студии на жени во Делавер 1985-91 и 1992-93 година.[2]

Од 1994 до 1996 година била придружен професор по филозофија и женски студии на UCLA на полувреме. Во 1996 година била назначена за директор на Центарот за студии на жени на УЦЛА, кој е институт за истражување. Таа била на таа позиција до 2000 година. Во меѓувреме, од 1996 година е професор на Факултетот за постдипломски студии и Одделот за родови студии на UCLA. Во 2012 година била назначена за истакнат професор по образование и родови студии. Од 2000 до 2005 година таа исто така била соуредник на „ Знаци: весник на жените во културата и општеството“ .[2]

Одржала состаноци за гостински професор на Универзитетот во Амстердам (1987), Универзитет во Костарика (1990), Швајцарскиот федерален институт за технологија Цирих (ЕТХ) (1987) и Азискиот технолошки институт, Бангкок (1994). Во 2011 година била назначена за истакнат вонреден професор на Одделот за филозофија на Државниот универзитет во Мичиген, Источен Лансинг.[2]

Била консултант на повеќе организации на Обединетите нации, вклучувајќи ја Комисијата за наука и технологија на ООН за развој, Панамериканската здравствена организација, УНЕСКО и Фондот за развој на ООН за жени . Таа била поканета да ко-уреди глава на Светскиот извештај за наука на УНЕСКО 1996 година за "Родовата димензија на наука и технологија:" [2] Оваа страница 56 е прв ваков обид да се донесат родовите прашања во науката и технологијата во таква глобална -скала и престижен контекст. Таа била поканета да придонесе во поглавјето на Светскиот извештај за социјални науки на УНЕСКО 2010 на „Методологии и епистемологии на ставови: логика на научно истражување за луѓето“. [3] [2]

Служела во уредничките одбори на бројни списанија од областа на филозофијата, женски студии, научни студии, методологија за социјално истражување и африканска филозофија. Предавала на повеќе од 300 колеџи, универзитети и конференции во Северна Америка, како и во Централна Америка, Европа, Африка и Азија. Нејзините книги, есеи и поглавја од книги се преведени на десетици јазици и препечатени во стотици антологии.[2]

Во нејзината книга „Научно прашање во феминизмот“ од 1986 година, Хардинг се запрашува зошто - засновано врз сеопфатноста на силувањето и тортурата на метафорите за научниот метод во пишувањата на Френсис Бејкон и другите - законите на Њутн не може да се нарекуваат „прирачник за силување на Њутн“, а не отколку „Њутоновата механика“. Хардинг подоцна рече дека жали за изјавата.[11] Оваа изјава, меѓу другите, предизвикала работата на Хардинг да биде контроверзна во научните кругови.[12] За време на „Научните војни“ од 90-тите години, нејзината работа постанува главна цел на критики кон феминистичките и социолошките пристапи кон разбирање како природните науки и нивните посебни историски околни општествени поредоци (про- и антидемократски) обезбедувајќи интелектуални и политички ресурси едни за други. Нејзиниот есеј на тема „Науката е„ добро да се размислува ““ [13] бил главниот напис во изданието на списанието „ Социјален текст“, кој исто така вклучувал „ Сокална измама“, која се фокусираше на нејзината работа меѓу другите. Нејзиното дело било исто така главна цел на Пол Грос и Високото суеверие на Норман Левит .[14][15]

Награди, почести и стипендииУреди

 • 2013. Awarded John Desmond Bernal Prize of Society for the Social Studies of Science (4S).
 • 2012. Appointed Distinguished Professor of Education and Gender Studies. UCLA
 • 2011. Appointed Distinguished Affiliate Professor of Philosophy, Michigan State University, East Lansing
 • 2009. Received American Education Research Association (AERA) Award for Distinguished Contributions to Gender Equity in Education Research.
 • 2007-08. Appointed as a Phi Beta Kappa National Lecturer.
 • 2007. Awarded The Douglass (College) Society Membership.
 • 2000-05 Co-editor of Signs: Journal of Women in Culture and Society.
 • 1990 Woman Philosopher of the Year, Eastern Division Society for Women in Philosophy.
 • 1989. Elected to membership in Sigma Xi.

Избрани делаУреди

КнигиУреди

 • Научното прашање во феминизмот, 1986 година.
 • Чија е науката? Чие знаење?: Размислување од животот на жените , 1991 година
 • Дали науката е мултикултурна? Постколонијализам, феминизам и епистемологија , 1998 година
 • Наука и социјална нееднаквост: феминистички и постколонијални прашања, 2006 година.
 • Науки од подолу: Феминизам, постколонијалност и современост, 2008 година.
 • Објективност и разновидност: друга логика на научни истражувања, 2015 година.

НаписиУреди

 • 1973 година. „Феминизам: реформа или револуција?“ Филозофски форум (Бостон) 5, 271–284
 • 1979 година „Социјалната функција на емпиристичката концепција на умот“, метафилозофија 10 (1 јануари), 38–47
 • 1979 година „Дали е принципот на еднаквост на можностите демократски?“ Филозофски форум (Бостон) 10 (1 декември), 206–22
 • 1982 година „Дали полот е варијабилен во концепцијата на рационалност: истражување на проблемите“, Дијалектика, 36 (1 јануари): 225–42
 • 1983 година „Зошто системот за пол / пол стана видлив само сега“, во Откривање на реалноста, изд. Сандра Хардинг и Мерил Хинтика
 • 1987 година „Прашањето за методот“, Хипатија: Списание за феминистичка филозофија 2, 19–35
 • 1987 година „Curубопитната случајност на женските и африканските морали“, andени и морална теорија, изд. Ева Федер Китај и Дијана Мејерс
 • 1990 година „Почетна мисла од животот на жените: Осум ресурси за максимизирање на објективноста“, весник за социјална филозофија 21 (2-3), 140-49
 • 1990 година „Феминизам, наука и анти-просветителска критика“, во Феминизам / Постмодернизам, изд. Линда Николсон, 83-106
 • 1992 година „По евроцентризмот? Предизвици за филозофијата на науката “, PSA 1992 Vol. 2, 311–319
 • 1993 година „Преиспитување на епистемологијата на ставот: Што е тоа ‘ силна објективност ’ ? во феминистички епистемологии, изд. Линда Алкоф и Елизабет Потер
 • 1995 година “ ‘ Силна објективност ’ : Одговор на новото прашање за објективност, ” Синтези, том. 104, број 3, стр. 331-349
 • 1998 година „Womenените, науката и општеството“, наука, нова серија, том. 281, бр. 5383 (11.09. 1998), 1599-1600
 • 2002 година “ Мора ли напредувањето на науката да ја унапреди глобалната нееднаквост? ” Преглед на меѓународни студии, том. 4, број 2 (лето), 87-105
 • 2003 година „Како Методологијата на ставот ја информира филозофијата на општествените науки“, во Водич за филозофијата на општествените науки од Блеквел
 • 2004 година „Општествено релевантна филозофија на науката? Извори од контроверзноста на теоријата на гледна точка “, Хипатија, том. 19, број 1, 25–47
 • 2005 година „„ Наука и демократија: „Повторно редизајнирано или редизајнирано?“ Социјална епистемологија, том. 19, број 1, 5–18
 • 2006 година “ Две влијателни теории за незнаењето и интересите на филозофијата за нивно игнорирање ” Хипатија, том. 21, број 3 (лето), 20-36
 • 2007 година „Современост, наука и демократија“, во социјалната филозофија денес, том 22. Центар за документација на филозофијата
 • 2008 година “ Колку епистемологии треба да го водат производството на научно знаење? ” Хипатија, том. 23, број 4, 212-219
 • 2009 година „Постколонијални и феминистички филозофии на науката и технологијата“, Постколонијални студии, том. 12, број 4, стр. 410-429
 • 2010 г. „Методологии и епистемологии на ставови: Логика на научно истражување за луѓето“, Извештај за светски социјални науки 2010, 173-5
 • 2012 година „Објективност и разновидност“, во Енциклопедија за разновидност во образованието, изд. Jamesејмс Бенкс
 • 2017 година “ Латиноамерикански деколонијални студии: феминистички прашања ” феминистички студии, том. 43, број 3, 624-636
 • и Катрин Норберг, 2005 година. “ Нови феминистички пристапи кон методологиите во општествените науки: вовед ” Signs, Vol. 30, број 4, 2009-15 година

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Harding, Sandra G. „Sandra G. Harding papers 1971 - 2016“. search.library.brown.edu. Посетено на 2020-04-12.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 [1], Sandra Harding's GSEIS Profile.
 3. „Core Faculty“.
 4. „People – Department of Philosophy“.
 5. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2013-12-17. Посетено на 2013-12-17.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 6. „UNCTAD | United Nations Commission on Science and Technology for Development (CSTD)“.
 7. Sullivan, M.C. (1996) A Mathematician Reads Social Text, AMS Notices 43(10), 1127-1131.
 8. Mary Gray, "Gender and mathematics: Mythology and Misogyny," in Gila Hanna, ed., Towards Gender Equity in Mathematics Education: An ICMI Study, Kluwer Academic Publishers, 1996.
 9. Lenore Blum, "AWM's first twenty years: The presidents' perspectives," in Bettye Anne Case and Anne M. Leggett, eds., Complexities: Women in Mathematics, Princeton University Press, 2005, p. 94-95.
 10. Ann Hibner Koblitz, "A historian looks at gender and science," International Journal of Science Education, vol. 9 (1987), p. 399-407.
 11. Nemecek, S. (1997) The Furor Over Feminist Science, Scientific American 276(1), 99-100.
 12. Steiner, Linda (2014), „Sandra Harding: the less false accounts of feminist standpoint epistemology“, Во Hannan, Jason (уред.), Philosophical profiles in the theory of communication, New York: Peter Lang, стр. 261–289, ISBN 9781433126345.CS1-одржување: ref=harv (link)
 13. [Harding, Sandra.
 14. [Gross, Paul and Norman Levitt.
 15. [Hart, Roger.

Понатамошно читањеУреди

 • Калахан, anоан и Ненси Туана. „ Проект за интервју за феминистичка филозофија: феминистички филозофи во свои зборови
 • Хардинг, Сандра. 2002 година „Филозофијата како работа и политика“, во Филозофскиот I: Лични рефлексии на животот во филозофијата, изд. Georgеорџ Јенси. Lanham Mass: Rowman & Littlefield Publishers. 23-42
 • Хинтербергер, Ејми. 2013 година „Курирање на постколонијалната критика“, Социјални студии на науката 43 (4) 619-627. (Преглед на читателот на постколонијалните научни и технолошки студии. )
 • Хирш, Елизабет и Гери А. Олсон „Почнувајќи од маргинализираните животи, разговор со Сандра Хардинг“, ЈАК 15: 2. (1995).
 • Марсан, Лорен. 2008 година „Размислување од животот на жените: Сандра Хардинг, став и наука“. Видео
 • Ричардсон, Сара С. 2010 година. „Феминистичка филозофија на науката: историја, придонеси и предизвици“, Синтезе 177: 337-362.
 • Руни, Филис. 2007 година „Маргинализацијата на феминистичката епистемологија и она што открива за епистемологијата„ соодветно “. Во феминистичката епистемологија и филозофија на науката моќ во знаењето., Изд. Хајди Грасвик. Дордрехт: Спрингер.
 • Steiner, Linda (2014), „Sandra Harding: the less false accounts of feminist standpoint epistemology“, Во Hannan, Jason (уред.), Philosophical profiles in the theory of communication, New York: Peter Lang, стр. 261–289, ISBN 9781433126345CS1-одржување: ref=harv (link)Steiner, Linda (2014), „Sandra Harding: the less false accounts of feminist standpoint epistemology“, Во Hannan, Jason (уред.), Philosophical profiles in the theory of communication, New York: Peter Lang, стр. 261–289, ISBN 9781433126345CS1-одржување: ref=harv (link)

Надворешни врскиУреди