Салерно

град во Италија

Салерно (италијански: Salerno) — познат град во Италија. Салерно е вториот по големина и најзначаен град на провинцијата Кампани во јужниот дел од државата и главниот град на истоимениот Округот Салерно.

Салерно е познат и по многу стари универзитет во Европа,  Медицинското училиште во Салерно , која претставувала значаен извор на медицинско знаење во средниот век.

Директно на запад од градот започнува Амалфискиот Брег, дел од крајбрежните области на природните и културни вредности со голем број на мали, живописни села, со многу богата минатото (Амалфи, Позитано). Поради сето ова Амалискиот Брег станаа дел од светското наследство , УНЕСКО.

Панорама ос Салерно со заливот и Кампањски Апенини

Географија

уреди
 
Поглед на градот и кампањските Апенини со морето
 
На медицински факултет во Салерн минијатурни Авиценимниотv канон
 
Салерно во 17 век
 
Поглед на стариот дел на Салерно и градската порта
 
Главната пешачка улица Корзо Виторио Емануел II

Клима 

уреди

Климата во Салерно е средоземна. Салерно е еден од најосунчаните градови во државата. Лето температура е околу 23 °C, а во зима е околу 8 °C. Годишните врнежи Изнесува просечно околу 1.000 mm/m2.

Вода

уреди

Салерно е вистински приморки град, кој во широк лак излегува од Салернскиот Залив, дел од Tиренското Море. Реката Село, 20а милји јужно се влева во морето.

Клима Уред (Salerno)
Слика \ Месец .Јан. .Февруари. .Март. .АПРИЛ. .Може да. .Јуни. .Јули. .Avg. .Септември. .Октомври. .Сега. .Декември. .Вие.
Просечна висока ( °C (°F) 13,6
(56,5)
14.4 V
(57,9)
17,3
(63,1)
20,4
(68,7)
24,6
(76,3)
28,7
(83,7)
31,6
(88,9)
31,7
(89,1)
28,5
(83,3)
24,1
(75,4)
18,8
(65,8)
15,3
(59,5)
31,7
(89,1)
Просечна ниска, °C (°F) 7,3
(45,1)
7,6
(45,7)
9,2
(48,6)
12,0
(53,6)
15,3
(59,5)
18,9
(66)
21,1
(70)
21,2
(70,2)
19,0
(66,2)
15,9
(60,6)
11,7
(53,1)
9,3
(48,7)
7,3
(45,1)
Количината на врнежи, мм (во) 151,5
(59,65)
112,3
(44,21)
91,1
(35,87)
80,7
(На 31.77)
51,9
(20,43)
На 38.2
(15,04)
28,6
(На 11.26)
34,8
(13,7)
84,3
(33,19)
Да 127.2
(На 50.08)
151,9
(59,8)
155,0
(61,02)
1.107,5
(436,02)

Галерија

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди