Рудник „Саса“

рудник на олово-цинкова руда во Македонија
За истоименото село видете Саса, а за јаловиштето видете Саса (јаловиште).

Сасарудник на олово и цинк којшто се наоѓа на јужните падини на Осоговските планини, во непосредна близина на селото Саса. Тој е најголемиот подземен рудник во Македонија.[1]

Управните објекти на рудникот

Историја и дејностУреди

Рудникот работи од 1966 година, а од 2017 година е во сопственост на рудникот „Централ Азија Металс“.[1] Почетното годишно производство при неговото основање било 300.000 тони сува олово-цинкова руда; во 2015 година, рудникот имал годишно производство од околу 780.000 илјади тони, од кои 7,5% олово-цинков концентрат;[2] а во 2020 година неговото производство надминувало над 800.000 илјади тони годишно. При производството на минерални суровини, во рудникот просечно се произведуваат околу 30.000 тони олово и околу 23.000 тони цинк во одделни метални концентрати годишно. Во рудникот се вработени околу 700 лица.[1]

ЈаловиштаУреди

  Главна статија: „Саса (јаловиште).

Со преработка на рудата, одвојувањето на оловото и цинкот се создава јаловина којашто се одлага на јаловиштен простор од неколку хидројаловишта по течението на Каменичка Река.[2]

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Запознајте ги членовите на нашиот Управен одбор - ОЛЕГ ТЕЛНОЈ, РУДНИК „САСА“ ДООЕЛ - Македонска Каменица“. Стопанска комора на Македонија. 21 август 2020.
  2. 2,0 2,1 „Студија за оценка на влијание врз животната средина на проект: „Изградба на хидројаловиште бр. 4 на рудник „Саса" - Македонска Каменица" (PDF). Скопје: Рудник „Саса“. 2016. стр. 2. Посетено на 3 февруари 2021.

Надворешни врскиУреди

Координати: 42°07′09.6″N 22°31′02.2″E / 42.119333° N; 22.517278° E / 42.119333; 22.517278