Рудар

лице што копа руда од земјата

Рудар — лице што копа руда, јаглен, креда, глина или други минерали од земјата преку рударството. Постојат две значења во кои се користи изразот. Во својата најтесна смисла, рудар е некој што работи на карпи; сечење, минирање или со други зборови отстранување на карпите.[1][2] Во поширока смисла, „рудар“ е секој што работи во рудник, а не само работник на карпи.[1] Рударството е една од најопасните занаети во светот. Во некои земји, рударите немаат општествено осигурување и во случај на повреда можат да бидат оставени самите на себе.[3]

Рудари

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Hill, Albert H. (1920). „miner“. A Glossary of the Mining and Mineral Industry. Washington D.C.: United States Department of the Interior, Bureau of Mines.
  2. Raymond, R.W. (1881). „miner“. A Glossary of Mining and Metallurgical Terms. Easton, Pa.: American Institute of Mining Engineers.
  3. „Mining: The Most Dangerous Job? - ABC News“. Abcnews.go.com. 2010-04-06. Посетено на 2016-04-06.

Надворешни врски

уреди