Романско-српска граница

Романско-српската граница е меѓународна граница меѓу Романија и Србија, воспоставена по формирањето на Обединетите кнежевства Молдавија и Влашка (подоцна преименувана во Романија) во 1859 година и поделбата на Банат по Договорот од Тријанон. Границата има должина од 546.4 километри од кои 256.8 километри се копнени (Банат) и 289.6 километри се флувијални (Долина ТимокВлашка).[1]

Двете земји имаат неколку гранични премини. Меѓу нив се оние на Врбица – Валчани, Голубац – Молдавија Ноуа, Кладово – Дробета-Турну Северин и неколку други.[2] [3] Многу од овие точки биле затворени во 2020 година како резултат на пандемијата COVID-19.[2] Точката каде што границите на Унгарија, Романија и Србија се совпаѓаат е позната како „Триплекс Конфиниум“. Поточно, градовите кои се среќаваат се Кубехаза (Унгарија), Беба Вече (Романија) и Рабе (Србија). Секоја година во овој пункт се одржуваат културни настани.[4]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Romanian Statistical Book“ (PDF) (романски). National Institute of Statistics. 2007.
  2. 2,0 2,1 „Serbia a închis mai multe puncte de frontieră cu România“. Digi24 (романски). 12 March 2020.
  3. „Guvernul a decis deschiderea a trei noi puncte de trecere a frontierei între România și Serbia“. HotNews (романски). 4 November 2014.
  4. Iedu, Liliana (17 May 2011). „Sărbătoare în 28 și 29 mai la Triplex Confinium, unde se întâlnesc granițele României, Serbiei și Ungariei!“. Opinia Timișoarei (романски).