Отвори го главното мени
Карта на планините и областа Романија во Босна.
Планини во Романија.

Романија (српскохрватски: Романија, Romanija) е географски регион во источна Босна и Херцеговина, поточно во Република Српска.

КарактеристикиУреди

Поголеми и позначајни градови во Романија се Пале, Соколац и Хан Пиесак. Северно од Сараево се наоѓа т.н. „планина Романија“. Името на регионот потекнува од Власите (Романци), каде имале пасишта во тој регион. Областа е позната по локалната фолклорна музика, која е богата со влашки елементи.[1]

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди