Ролан Барт

француски филозоф, критичар и книжевен теоретичар

Ролан Барт (12 ноември 191525 март 1980) бил француски книжевен теоретичар, филозоф, критичар и семиотичар.

Ролан Барт

Живот уреди

Роден е на 12 ноември во градот Шербур во Нормандија. Неговиот татко Луј загинал во битка додека Роланд бил помал од една година. Кога Бартс бил 11-годишен, фамилијата се сели во Париз.