Родриго де Тријана

Родриго де Тријана (1469 во Севиља-?) бил шпански морепловец и тој е првиот Европеец (не сметајќи ги Викинзите) што го видел континентот Америка („Новиот Свет“).

Споменик на Родриго де Тријана во Севиља

Тој уште на 11 октомври 1492 година во 22:00 здогледал светло во далечината што нему му било чудно,но на Кристофер Колумбо смешно.Но,веќе наредниот ден,на 12 октомври 1492 година околу 14:00 во тоа Родриго се уверил,а потоа и Кристофер Колумбо и целиот екипаж.

Според Гонсало Фернандес де Овиедо, Родриго де Тријана по големите патувања заминал во Африка.